
“Ik ben [label]” beperkt je mogelijkheden
Mijn dochter (8) had een stress-test gedaan: ze vertelde dat ze een “stress-kuiken” is… Mijn nekharen gingen overeind staan. Waar zijn we mee bezig met elkaar? JA we leven in een maatschappij met veel stress en JA, het is goed om kinderen op jonge leeftijd daarvan bewust te maken en te leren hoe ze daarmee om kunnen gaan, maar NEE! Niet door ze zichzelf te laten identificeren met stress!
Mijn dochter hecht niet heel veel waarde aan wat anderen over haar zeggen, mijn dochter voelt weinig angst om fouten te maken. Ja, ze heeft een rijke fantasie wat betreft allerlei enge kwaaltjes, die ze vooral na bedtijd bang is om te hebben, maar nee, eigenlijk heeft ze weinig stress en nu beweert ze door zo’n stomme test dat ze een stress-kuiken is?!
Een leraar zei ooit: elke zin met ‘ik ben’ beperkt je mogelijkheden. Hij bedoelde dat je alles kunt zijn, elke vorm kunt kiezen en kunt ervaren. Voor sommigen is dit te vaag of te zweverig, toch herken ik in wat hij zegt dat wie òf wat jij in essentie bent, nooit in één woord is te vatten. Jij bent zoveel meer!
Het is van belang die veelheid aan mogelijkheden te blijven zien. Zeker bij (kleine) kinderen: als jij je kind chaotisch, impulsief of verlegen noemt dan is dat het stemmetje wat ze steeds zullen blijven horen. Elke situatie waarin het ‘waar’ is, zal hen bevestigen dat ze zo zijn. Hoeveel ruimte geeft het als je enkele de situatie benoemt en een kind leert kijken naar zijn gedrag en indien gewenst alternatieven geeft. Geen oordeel, geen label en geen beperking. Want voordat je het weet is het stress-kuiken uitgegroeid tot “stress-kip-de-luxe”!
Misschien heb je zelf ook wel zo’n stemmetje van vroeger dat nog steeds af en toe opduikt: “je bent altijd zo gevoelig”, “je denkt ook nooit na” of “jij ziet altijd beren op de weg”. Wat vind je van dat stemmetje? Is het echt waar? En doet het recht aan wie jij bent? Of zou je liever iets anders tegen jezelf zeggen? Bijvoorbeeld: “ik neem de tijd om nieuwe indrukken te verwerken” of “ik voel altijd goed aan wat voor mij klopt” Je kan de stemmetjes in je hoofd herprogrammeren, door ze te vervangen door iets wat je beter past en dat heel vaak te herhalen (hardop of op schrift). Soms lukt dat echter niet alleen, neem dan gerust contact met me op, ik wil je hier graag bij helpen!
Wil jij mijn blogs en andere tips en nieuwtjes ontvangen in je email? Geef je dan op voor de nieuwsbrief!