Vijf tips voor meer zelfvertrouwen voor je kind

door | jan 25, 2019 | Inspiratie

Ouders willen vaak het beste voor hun kind, dat ze gelukkig zijn en dat ze zelfvertrouwen hebben. Maar hoe dat je dat als jouw kind niet een rotsvast vertrouwen heeft in zichzelf, zich regelmatig niet durft uit te spreken en zich makkelijk aanpast aan de wensen van klasgenoten? Hoe leer je dan je kind te vertrouwen op zichzelf?

Aan jou kan het eigenlijk niet liggen: je zegt altijd dat je kind goed is zoals het is, je benoemt zijn sterke karaktereigenschappen en geeft graag complimenten als hij of zij iets goeds of aardigs doet. Wat kan je nog meer doen? In deze blog geef ik je vijf tips.

  1. Stop met lukraak complimenten geven

Realiseer je dat het niet gaat niet om het positieve beeld dat jij van je kind hebt (al helpt het natuurlijk wel dat jij je kind fantastisch vindt…). Bij zelfvertrouwen gaat het om het beeld van je kind zelf. Om dit vertrouwen te laten groeien, kunnen complimenten nog wel eens averechts werken. Het kan een kind het gevoel geven ergens aan te moeten voldoen, en steeds weer dat gedrag te moeten laten zien, omdat jij dat waardeert. Dat kan faalangst oproepen voor als het niet altijd lukt. Sommige kinderen gaan daarom van complimenten op hun tenen lopen. Als dat bij jouw kind het geval is, is het misschien beter om juist minder te complimenteren en meer aandacht te geven aan de eigen beleving van je kind.

  1. Vraag naar de ervaring van je kind

M.a.w. jouw mening doet er niet zo veel toe als je je kind wil leren vertrouwen op zichzelf. Vraag naar de mening van je kind: wat heeft hij of zij ervaren? Wat voelde er goed? Wat was nog moeilijk? Hoe was dat bij eerdere en vergelijkbare situaties? Wat heeft hij/zij toen gedaan als het moeilijk was? Is dat nu weer toe te passen? Allemaal vragen die je kinderen helpen om een situatie zelf aan te pakken en daarna dus trots te zijn op het zelf behaalde resultaat. Door vragen te stellen leren ze ook zichzelf meer uit te spreken, wat dan ook weer handig is in het contact met leeftijdgenoten.

  1. Stop met het beter weten dan je kind

Zelfvertrouwen bouw je op door je eigen oordeel te mogen vormen en daar op te vertrouwen. Dus als je een kind vragen stelt over zijn/haar ervaring, corrigeer dan de antwoorden niet. Iedereen heeft een eigen belevingswereld, probeer daar slechts nieuwsgierig naar te zijn. Je kan wel aangeven wat jij ziet en daarmee de ervaring aanvullen, maar probeer dit te doen zonder deze te verbeteren. Geef je kind als het kan het voordeel van de twijfel, ook als jij denkt dat het niet zo is, zo niet werkt of zo niet kan (mits het veilig is). Door zelf keuzes te maken en te mogen ontdekken wat werkt, door liefdevol opgevangen te worden als het niet goed uitpakt, door opnieuw een kans te krijgen, zonder te zeggen ‘dat zei ik toch’, door vallen en opstaan, zonder oordelen of dwingende adviezen, je eigen manier mogen uitzoeken: dat geeft zelfvertrouwen!

  1. Maak duidelijk wat je kind heeft gedaan zodat het nu wel lukt

Als je toch een compliment wil geven, kies dan voor iets dat gaat over de manier waarop je kind iets doet (bijvoorbeeld doorzetten, hulp vragen, in kleine stapjes proberen) en niet alleen over het resultaat. Zorg dat jouw compliment je kind bewust maakt dat het zichzelf overwonnen heeft en dat het is gegroeid in wat hij of zij moeilijk vond. Doe dit zo concreet mogelijk, zodat je kind begrijpt wat je zegt en voelt dat hij inderdaad iets nu wel kan, wat eerst niet lukte.

  1. Stimuleer trots zijn op jezelf: vier samen successen

Laat je kind zelf verwoorden waar het trots op is. Zorg dat trots zijn ‘mag’ en niet uitgelegd wordt als iets dat ‘verkeerd’ of ‘arrogant’ is. Trots zijn op jezelf is een enorme kracht om nogmaals iets te proberen: om te leren en jezelf te ontwikkelen. Trots is een bron van zelfvertrouwen, waar je steeds weer uit kunt putten, ook als het even tegenzit. Je kan je kind daarbij helpen door vragen te stellen, zoals: wat vind je knap van jezelf, wat vind jij heel makkelijk? Of: wat lukte je eerst nog niet en nu wel en wat maakt dat het je nu wel gelukt is? Vier successen samen op jullie manier. Maar ook als het niet lukt: wat heb je hier toch van geleerd? Of wat was wel fijn van deze ervaring? Onderzoek samen hoe het voor je kind is en waardeer elke stap die wel gezet is, ongeacht het resultaat. Is de tegenslag groot: probeer dan niet te veel te sussen door te zeggen dat het ook heel moeilijk was of dat jij toch heel trots bent. Verdrietig zijn mag, het gaat wel weer over, vaak sneller als het er even mag zijn…

 

Ik hoop dat deze tips je helpen om je kind meer vertrouwen te geven en ook om jou het vertrouwen te geven hoe je jouw kind goed kan ondersteunen. Blijft je kind ondanks deze tips toch onzeker, geeft het moeilijk eigen grenzen aan of heeft het moeite om te zeggen wat hij echt wil. Dan zou het kunnen dat je kind jouw gedrag spiegelt.

Is weinig zelfvertrouwen voor jou een herkenbaar probleem, dan doe je dat onbewust voor aan je kind. Wil je daar verandering in brengen, neem dan contact met me op. Ik help jou (en daarmee je kind) graag verder!      

 

Wil jij mijn blogs en andere tips en nieuwtjes ontvangen in je email? Geef je dan op voor de nieuwsbrief!

Whatsapp mij
WhatsApp