
De kracht van ‘dankjewel’ – en waarom je dit (nog) vaker mag zeggen
Dankjewel!
Lange tijd had ik niet zoveel met dankbaarheid. Ik begreep het niet zo goed en voelde er weinig bij. Ik had geleerd dat het belangrijk was, maar het was meer een norm geworden dan dat ik dankbaarheid echt beleefde. Dankjewel kende ik voornamelijk uit de opvoeding: waarschijnlijk heb jij ook geleerd om netjes ‘dankjewel’ te zeggen als je iets hebt gekregen? Zeer waarschijnlijk leer je dat jouw kinderen nu ook. Dat vinden we netjes en beleefd, maar eigenlijk gaat ‘dankjewel’ over zoveel meer dan alleen omgangsvormen.
Ik vraag regelmatig aan mensen die in mijn praktijk komen om een tijdje een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Ik doe het zelf trouwens ook. In een dankbaarheidsdagboek schrijf je elke dag een paar dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat lijkt heel eenvoudig, maar het vraagt vaak wel even oefening om te kijken naar wat er al IS, in plaats van wat je mist of nog zou willen. Een dankbaarheidsdagboek zorgt dat je jezelf hier in traint en helpt je om de goede dingen in het leven te zien.
Waarom zou je dankbaarheid oefenen? Eigenlijk om drie redenen:
- Dankbaarheid zorgt voor verbinding
Dankbaarheid is een van de zes basisemoties: boos, bang, verdriet, blij, verwondering en dankbaarheid. Tijdens mijn studie psychologie leerde ik alleen de eerste vier, maar inmiddels zijn er twee toegevoegd. Gelukkig maar, want zowel verwondering als dankbaarheid zijn hele prettige, warme emoties. Soms spreken we over ‘positieve’ en ‘negatieve’ emoties, maar eigenlijk is dat gek, want alle emoties hebben een functie. Emoties doen wat voor je: ze helpen je en hebben dus altijd een positieve intentie. Dankbaarheid heeft als functie om liefde en warmte te ervaren. Zowel liefde voor een ander als voor jezelf.
2. Dankbaarheid zorgt voor zelfvertrouwen en groei
Door jezelf in dankbaarheid te oefenen ga je meer liefde voelen, ook voor jezelf. Het wordt dan makkelijker om voor jezelf op te komen en je eigen waarde te gaan zien. Je kunt dit versterken door bij de dingen waar je dankbaar voor bent, steeds te bedenken hoe jij daar zelf aan hebt bijgedragen. Wat heb jij gedaan waardoor het zo fijn of zo succesvol was? Als je jouw waarde en jouw talenten gaat herkennen, groeit je zelfvertrouwen. Ook naar kinderen toe is het mooi als je dankbaarheid kan uiten. Je leert kinderen woorden te geven en dit gevoel te uiten, waardoor hun eigenwaarde groeit. Dit kan op een hele speelse manier: bijvoorbeeld door een rondje aan tafel waarin je bespreekt waar iedereen dankbaar voor is of trots. Trots heeft soms een negatieve klank, als trots echter gevoed wordt door dankbaarheid is het een enorme kracht voor groei en persoonlijke ontwikkeling.
3. Wat je aandacht geeft groeit…
Alles wat je voelt werkt als een vergrootglas. Voel je je goed en zelfverzekerd, dan heb je vaak veel fijne ervaringen. Gaat het minder met je dan lijkt alles wat je meemaakt veel zwaarder. Het is net of wat je voelt steeds groter wordt en wordt bevestigd door wat je meemaakt. Dat heet de wet van de aantrekkingskracht. Wat je aandacht geeft groeit en dat werkt nog krachtiger met gevoelens. Door te oefenen in dankbaarheid, voorkom je dat je een speelbal wordt van je emoties. Je leert in moeilijke situaties toch steeds iets positiefs te vinden en hierop af te stemmen. Dankbaarheid zorgt dan dat je steeds weer de positieve dingen blijft herkennen en maakt het lichter op je pad, ook als het soms moeilijk is. Dankbaarheid zorgt voor veerkracht en doorzettingsvermogen.
Waar ben jij dankbaar voor? Vind jij het lastig om je dankbaar te voelen? Neem dan gerust contact met me op voor een gratis en vrijblijvende inzichtsessie, ik denk graag met je mee.
Deze blog hoort bij de mini-training ‘meer balans in een druk gezinsleven’. De aflevering is te bekijken op FB en IGTV en bevat ook een korte meditatie. Wil je de andere delen van de mini-training ook bekijken of lezen? Lees dan de blogs met daarin de linken naar de aflevering: ‘hoe je dagelijks rust kunt ervaren zonder dat het je extra tijd kost’ (deel 1), ‘Waarom me-time steeds onderaan jouw to-do lijst staat‘ (deel 2) en ‘Wat kun je doen als je nooit echt tevreden bent‘ (deel 3).
Wil jij de tips en de korte meditatie (van alle afleveringen) in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de inspiratiemails.