
Waarom je kids op 1 zetten geen goed idee is
Wil jij ook het allerbeste voor je gezin? Zet je hen op de eerste plaats, cijfer je jezelf weg, probeer je zoveel mogelijk voor hen te regelen en probeer je er ‘altijd’ te zijn met thee en koekjes? Voor veel moeders is dit onbewust het ideaalbeeld van een goede moeder. Niks mis mee als dit echt bij je past, maar voor veel moeders betekent het volhouden van dit rolmodel ook het voortdurend lopen op je tenen en een chronisch gebrek aan energie.
Ik denk dat jij èn je gezin het meest gebaat zijn bij jouw Eigen Wijsheid. Niet doen wat anderen doen, maar doen wat echt bij jou past. Moeder zijn zoals je bent en niet zoals je denkt dat het hoort of zoals je het van huis uit hebt meegekregen. Vertrouwen op jouw intuïtie en continu het vliegtuigprincipe toepassen: eerst je eigen zuurstofmasker en dan dat van de kinderen (en dan pas die van je man, als het hem zelf niet lukt…).
Zeg eens eerlijk, ben jij een ‘kameleon-moeder’?
Waarschijnlijk begrijp je best wel wat ik bedoel met het ‘vliegtuigprincipe’, toch gaat het hier vaak mis… Veel moeders zijn ‘kameleon-moeders’. Moeders die zich inleven in hun kind en daar zo rekening mee houden dat ze zichzelf automatisch wegcijferen en zich aanpassen aan ‘de omgeving’. Ze zijn het zo gewend dat de opties waar ze zelf het liefst voor kiezen, soms niet eens meer in hun opkomen.
Herken je bijvoorbeeld dat je inmiddels 2x in de week pasta eet, omdat de kinderen dat zo makkelijk eten, maar dat je jouw favoriete gerecht alleen nog maar in een restaurant bestelt? Wie weet denk je zelfs dat je van pasta bent gaan houden, terwijl je dat vroeger eigenlijk nooit at… Het is maar een voorbeeld. Het zou ook kunnen gaan over kinderliedjes: hoevaak schalt bij jullie K3 door de muziekboxen en wanneer nog de muziek die jij echt mooi vindt?
En vind je het niet erg om om 8:15 bij het voetbalveld te staan? Of had je als je echt zelf mocht kiezen toch liever iets anders gedaan? Je bent er aan gaan wennen en je hebt het er voor over en dat siert je, maar dat wil niet zeggen dat het zo moet… Je denkt dat het je niets uitmaakt, maar onbewust zet je jezelf structureel op een tweede, (derde vierde, vijfde…) plaats en dat maakt dat je uiteindelijk toch moe wordt en boos wordt om allerlei kleinigheden.
Je kan nu denken van niet of dat dit bij het moeder-zijn hoort, maar hoort het echt dat het soms zo schuurt, dat je zo geïrriteerd bent? Of dat je chronisch moe bent? Of lusteloos?
Wat is voor jou eigenlijk niet onderhandelbaar?
Wanneer mag jij kiezen voor jezelf? De gezinsagenda zit zo vol met de sporten, de hobby’s en de afspraken van de kinderen en mogelijk ook die van je man, dat jouw sportafspraak of koffiedate met goede vriendin er al weken bij inschiet… Vaak maken ‘kameleon-moeders’ zichzelf wijs dat ze hiervoor gekozen hebben. En dat is prima als jij je daar echt prettig bij voelt.
Maar wat nu als je voelt dat je meer ademruimte nodig hebt of meer hersteltijd? Meegaan en volgen in de behoeften van het gezin is prachtig, maar je mag ook leiderschap tonen. Wat is voor jou niet onderhandelbaar? Een vaste avond in bad of een momentje stilte in de ochtend?
Als jij voor kan doen aan je kind hoe het is om jezelf trouw te blijven, dan pakt jouw kind dat vanzelf ook op en dan leert het dat het belangrijk is om goed zelf te voelen wat het (niet) wil. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind daar asociaal van wordt. Dat ben jij toch ook niet?
Door jouw eigen belangen goed te kennen kun je win-win situaties creëeren, die voor alle partijen beter zijn. Jij behoudt je energie, gaat niet lopen mokken, wordt niet boos omdat er een autootje net niet is opgeruimd en valt niet uit naar manlief die na een lange werkdag veel te laat thuis komt… Je blijft in verbinding, omdat jij in verbinding bent met jezelf.
Jij mag moeder zijn op jouw manier
Het rolmodel van de perfecte en altijd beschikbare moeder kan je adapteren, maar het hoeft niet. Als het jou niet past mag je jouw moederschap anders vorm geven. Ik ben zelfs van mening dat je het moederschap dan anders moet vormgeven. Want door een rolmodel over te nemen, dat je niet past, word je ongelukkig. Je put jezelf uit, krijgt een kort lontje en ook thuis zul je merken dat er meer gedoe is met of tussen de kinderen.
Kinderen voelen het als het niet klopt, als het uit balans is, als jij je anders voordoet en ze zullen je met hun gedrag uitnodigen om dit onder ogen te zien. Als jij beter voor jezelf zorgt, keuzes maakt die bij jou passen, word je ‘echter’, komt er meer contact/verbinding en meer rust in het gezin. Jij bent het baken en kan dat alleen zijn als je ’thuis’ bent. Thuis in jezelf en tevreden met wie je bent en hoe je het doet.
Je mag onderzoeken wat je echt leuk vindt aan het moederschap. Maar ook wat je eigenlijk (te) veel energie kost. En denk eens na of je dat anders kan vormgeven: het kan uitbesteden, anders kan organiseren of kan combineren met iets dat jij wel graag doet. Zo ken ik moeders die een hekel hadden aan de wekelijkse zwemles en dat moment zijn gaan gebruiken om een boek te lezen of een wandeling te maken door het nabij gelegen parkje.
Je hoeft de dingen die jou ‘jou’ maken niet in de ijskast te zetten omdat de kinderen klein zijn.
Wat van belang is dat jij weet hoe jij goed functioneert en tijdig herkent als je teveel of te lang meebewogen hebt. Dat het echt tijd is voor jou, dat je die ene hobby of wandeling echt nodig hebt omdat het je energie geeft. Als je hier naar luistert, kun jij de ‘perfecte’ moeder zijn, zoals je bent, daar hoef je niet voor op je tenen te lopen of je leven 20 jaar ‘on hold’ te zetten.
Vind jij het lastig om een goede balans te vinden? Neem je wel eens een dagje voor jezelf in de sauna, maar lijkt dat effect vrij snel uitgewerkt? Wil je liever een oplossing waardoor je gedurende de dag minder energie kwijt raakt en tijdig kan bijsturen als je teveel van jezelf geeft?
Doe dan mee met de gratis 7-daagse mini-training ‘Ontdek jouw Eigen Wijsheid’. Ik daag je uit om tijd en ruimte voor jezelf te maken, zodat je een (nog) relaxtere mama wordt. Doorbreek je oude patronen en meld je aan via de link: https://praktijkvooreigenwijsheid.nl/mini-training/