Welk voorbeeld geef jij?

door | mei 31, 2019 | Inspiratie

Tijdens de workshops ‘omgaan met emoties’ bleek voor veel deelnemers dat emoties er vroeger niet mochten zijn. Dan werd je een ‘aansteller’ genoemd of werd een van je ouders heel boos en leerde je wel af of om je emoties te laten zien.
 
Pijnlijk en zo herkenbaar.
 
Veel ouders van nu willen meer recht doen aan de emoties van hun kind dan dat er bij hun vroeger in hun gezin ruimte was. Toch valt dat niet altijd mee. Misschien kopieer je wel automatisch de reactie van een van je ouders, zonder dat je dat wilt. Of heb je een sterke behoefte aan harmonie waardoor je liever wil dat alles zoveel mogelijk leuk en gezellig is en poets je ‘oneffenheden’ eigenlijk liever weg?
 
Hoe is het voor jou om emoties er gewoon te laten zijn? Bij jezelf, want jij bent het voorbeeld naar je kinderen. Kan je je eerste pure emotie waarnemen en voelen welke behoefte je hebt die op dat moment niet vervuld wordt? Kan je wegblijven uit de verhalen of kan je de neiging onderdrukken om er direct over heen te stappen en eerst even te onderzoeken wat de informatiewaarde van jouw emotie is?
 
Jouw voorbeeld is wat je kinderen leert. Je kan ze niet helpen hun emoties te reguleren als je zelf je emoties niet laat zien of niet serieus neemt. Of de andere kant: als jij degene bent die zichzelf helemaal laat beheersen door een emotie en geen verantwoordelijkheid neemt voor jouw behoefte die ‘er onder zit’. Emotioneel onvolwassen noemen we dat wel.
 
Een kind mag (en moet) nog leren om de emoties die hij/zij voelt te herkennen en om daar op een gezonde manier mee om te gaan. Als ouder heb jij daar een prachtige taak in, waar je ruim de tijd voor mag nemen en ook zelf enorm in kan leren en groeien. Een klein kind is wat betreft hersenontwikkeling nog onvoldoende rijp om adequaat met emoties om te kunnen gaan. Jij bent dan degene die mag reguleren door bijvoorbeeld acceptabele alternatieven te bieden. Het begint bij (h)erkennen wat er bij je kind gebeurt en waarom. En pas daarna om je kind te leren zich zo te uiten of gedragen dat het zichzelf of anderen geen pijn doet en de emotie benut om beter voor zichzelf te zorgen. 
 
Een hele opgave, zeker als je dat zelf nog niet zo goed beheerst (omdat je dat vroeger ook niet geleerd hebt). Een eerste stap kan je maken door de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:
 
  • Welke emotie vind jij lastig bij je kind?
  • Welke emotie word er bij jou opgeroepen?
  • Welke behoefte, verlangen, overtuiging of waarde van jou wordt geraakt?
  • Hoe werd er vroeger met jou om gegaan als jij je voelde zoals jouw kind nu?
  • Wat had je toen gewenst/nodig gehad?
Als je weet wat jij vroeger nodig had gehad kan je dat nu aan je kind geven (en in gedachten ook aan jezelf, zodat je eigen pijn/onmacht minder wordt).
 
Hoor graag hoe dit voor je werkt.
 
Wil je meer weten over emoties? Ik heb de workshop inmiddels omgezet naar een online cursus ‘Eigen Wijs met Emoties‘, hierin vind je alle informatie die ook in de workshop zat, maar nu je kan het op je eigen tijd en moment doen. Ook kan je alles later nog makkelijk terug lezen of kijken (er zitten ook filmpjes bij). Heb je na het volgen van de cursus toch nog vragen over jouw specifieke situatie dan plannen we een telefonisch consult in, waarin ik met je meedenk. Dat zit er gewoon bij, omdat ik zeker wil weten dat jij jouw vragen ook echt beantwoord krijgt.

Wil jij mijn blogs en andere tips en nieuwtjes ontvangen in je email? Geef je dan op voor de nieuwsbrief!

 

 

Whatsapp mij
WhatsApp