Alleen uit kwetsbaarheid kan verbinding en geluk groeien – Brené Brown

door | jul 5, 2019 | Inspiratie

“Het zou goed voor je zijn als je wat ‘harder’ werd en wat ‘makkelijker’ kon leven…  ik gun het je zo”

Herken je dergelijke, vaak goedbedoelde, opmerkingen?

 

Als klein meisje werd ik vaak als ‘te gevoelig’ gezien. Het zou goed voor me zijn als ik wat ‘harder’ werd en wat ‘lichter’ kon leven. Niemand leek echter door te hebben dat door dit soort opmerkingen en de neiging om mijn emoties te onderdrukken of te ontkennen, mijn positieve gevoelens ook verminderden. 

 

Mijn eigen gevoelens negeren ging vaak onopgemerkt, met hoofdpijn, vermoeidheid of een onbestemd maar ontevreden gevoel als resultaat. De vraag wat ik echt zelf wilde vond ik steeds ongemakkelijker, want dat wist ik eigenlijk niet meer.

 

Het boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown heeft me geholpen om mijn eigen gevoelens weer te (h)erkennen en mijn eigen zachte kant (inclusief twijfels, verdriet en irreële gedachten) te accepteren. De waarde van mijn gevoeligheid in te zien en te kiezen om kwetsbaar door het leven te gaan. Omdat alleen uit kwetsbaarheid echte verbinding en geluk kan groeien.

 

In de Psychologie onderscheiden we drie manieren om om te gaan met emoties: eenvoudig gesteld kan je dit zien als de drie O’s: overgeleverd, onderdrukken en onderzoeken. De eerste is eigenlijk het niet reguleren van emoties, met emotionele uitbarstingen en vermijdingsgedrag als resultaat (gedrag van jonge kinderen). De tweede is een manier die veel volwassenen van nu hebben geleerd toen ze jong waren: je gevoelens voor jezelf houden, je snel over emoties heen zetten en je niet aanstellen. Deze manier van omgaan met emoties kan gevoelens opwekken van eenzaamheid, piekeren en depressiviteit. Als je zo met emoties hebt leren omgaan is het vaak moeilijk om hulp of steun te vragen.

 

Ik heb de derde manier van omgaan met emoties geleerd door mindfulness, yoga, meditatie en lichaamsbewustzijn. Door emoties te onderzoeken, in plaats van weg te stoppen, leerde ik steeds meer over mijzelf en kreeg ik meer compassie voor mijzelf en voor anderen. Ik leerde de signalen van mijn lichaam eerder opmerken en serieus te nemen.

 

Toch kostte het me veel moeite om dit ‘kleine meisjes’ gedrag ‘mezelf wegcijferen, klein maken en pleasen’ te veranderen. Ik voelde me vaak minder belangrijk en zette mijn eigen wensen achteraan, mijn gevoel van eigenwaarde was gekoppeld aan de mening en waardering van anderen. Als kind had ik zo geleerd om me aan te passen en doordat ik zo goed aanvoelde, kon ik makkelijk aan de verwachtingen van anderen voldoen. Diep in mij groeide een overtuiging dat ik alleen gewaardeerd werd als ik deed wat er gevraagd/verwacht werd en niet te emotioneel deed.

 

In mijn begeleiding gaat het daarom niet om wat anderen vinden of verwachten, maar om hoe het voor jou is. Je mag je kwetsbaarheid helemaal laten zien en hoeft niet bang te zijn hierop veroordeeld te worden. Als je het gevoel hebt niet te kunnen voldoen aan het perfectionisme van de hedendaagse maatschappij, zoals Brené Brown dat noemt, dan begrijp ik dat. Ik weet hoe het is om je anders te voelen en je eigen grenzen tegen te komen, terwijl het lijkt of ieder ander het wel lukt.

 

Ook weet ik uit ervaring dat als je kan toegeven aan jezelf dat het voor jou anders is en dat je durft te onderzoeken hoe jij het eigenlijk anders wil, dat je vanuit die kwetsbaarheid keuzes kunt maken die beter bij je passen, waardoor jij (en je gezin) weer meer kan genieten van alle mooie dingen in het leven.

 

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op, ik denk graag met je mee.

 

Whatsapp mij
WhatsApp