Vijf tips om jezelf niet langer teleur te stellen

door | okt 31, 2019 | Inspiratie

Ben jij vaak teleurgesteld? En word je dan teleurgesteld door anderen of ook door jezelf? Soms als we ons teleurgesteld voelen, denken we dat het over de ander gaat, maar vaak is dit een spiegel voor onszelf. We willen dat de ander meer had geholpen, of beter zijn/haar best had gedaan, maar ergens wilde je misschien dat je zelf nog meer je best had gedaan of eerder om hulp had gevraagd? Herken je dat? Uit zelfbehoud stellen we onze doelen bij, maar eigenlijk is dat jammer, want hoge verwachtingen zorgt voor meer mogelijkheden.

Maar hoe ga je dan om met de frustratie als de verwachtingen niet gerealiseerd worden? Herken jij dat je soms te veel wilt en dat je dan in negativiteit en (zelf)verwijt belandt als het niet lukt? Lees dan verder, ik leg je uit waarom we soms het onmogelijke van onszelf vragen en hoe jij kan zorgen dat je jezelf niet langer teleurstelt.

Tip 1: luister naar jezelf en geef jezelf top-prioriteit 

Een reden dat je soms jezelf teleurstelt is dat jouw things-to-do lijst vanuit wilskracht is geformuleerd. Dus je vindt dat je iets af moet maken of je vindt dat je hier iets aan zou moeten doen en je vindt het belangrijk en daarom maak je er een doel of een taak van voor jezelf. Terwijl waar je eigenlijk behoefte aan hebt of wat voor jou op dit moment echt belangrijk is, niet in lijn ligt met het doel dat je (waarschijnlijk eerder) had gesteld. Dan wordt het doel zwaar, omdat het niet bijdraagt aan wat voor jou op dit moment echt nodig is. Bijvoorbeeld als je moe bent en je al een tijd hard gewerkt hebt, dan gaat de rek er uit en is jouw echte behoefte om even niks te doen. Blijf daarom voelen wat voor jou in dit moment belangrijk is en houd niet te rigide vast aan eerder gemaakte planningen en lijstjes. Weet wanneer het genoeg is. Wilskracht is een kracht dat je kan helpen om even door te zetten, maar put je uit op langere termijn. Pauzeer op tijd, zodra je merkt dat je lichaam daarom vraagt. 

Tip 2: zorg voor succesmomenten, waardeer elke stap die je neemt en niet alleen het eindresultaat

Een andere reden waarom we soms het onmogelijke van onszelf vragen is, omdat je te weinig beeld hebt van wat je echt wilt, het is eigenlijk te groot, maar je hebt het niet door. Voornemens zijn soms veel groter dan we hadden gedacht, waardoor de weg er naar toe hobbelig wordt. Je kunt steeds maar niet jouw doel afstrepen, en eigenlijk lijkt hoe meer je er mee bezig bent, je doel steeds verder van je af te komen te liggen, omdat blijkt dat er veel meer bij komt kijken.

Vaak is dit bij iets wat nieuw voor ons is of wat gewoon een heel groot project is. Hoe doe je dat dan? Je kan bijvoorbeeld vooraf proberen een beter beeld te krijgen van de kleinere stapjes waarin het je kan opdelen, maar als iets echt groots of nieuw is, zal je toch steeds iets ontdekken dat ook nog moet gebeuren… Twee mooie manieren om dan het werk toch te verzetten, zonder jezelf te frustreren dat het nog steeds niet af is, zijn de ‘salami-techniek’ of het werken met ‘sprints’.

Bij de salami-techniek spreek je met je jezelf af om elke dag 10 of 15 minuten iets aan die grote klus te doen en het dan weer weg te leggen. Het geeft voldoening dat je elke dag in elk geval iets er aan doet en het voorkomt frustratie omdat je op tijd weer stopt. Ik heb op deze manier onze zolder opgeruimd en kan je dat echt aanbevelen. Een andere manier is het werken met korte sprints. Formuleer alleen een eerste kleine taak die je nu al ziet die je kan doen. Maak die af en stop dan. Formuleer een volgende taak, maar doe die op een ander moment, als je weer een sprint inplant.

Sprints zijn klussen/taken van maximaal anderhalf uur. Dat is de tijdspanne die je kan opbrengen om met focus te werken, daarna is het tijd om uit te rusten of iets simpelers te gaan doen (was opvouwen ofzo). Het voordeel van deze methode is dat je kleinere doelen maakt die je kan afstrepen, dat geeft altijd een goed gevoel. En hoewel je niet de hele klus kan overzien, kan je vaak wel het eerste stuk van de klus inschatten.

Tip 3: houd je wens in beeld en blijf open staan voor andere mogelijkheden/routes

Een derde reden waarom we soms teleurgesteld zijn, ook als we wel de dingen doen die op je to-do lijstje staan, is dat sommige doelen eigenlijk ‘middelen’ zijn. Je denkt dat als je dat bereikt/gedaan dat je jezelf dan goed, blij of gelukkig voelt. Soms is dat dan helaas toch niet het geval. Of het kost je heel veel moeite om je eigen voornemens vol te houden. Als je heel erg gericht bent op jouw things-to-do lijstje, verlies je de andere mogelijkheden soms uit het oog. Dan gaat het lijstje op zichzelf staan, terwijl het een middel/manier was om je beter, gelukkiger of gezonder te gaan voelen.

Wat je dan nodig hebt is niet een doel, maar een wens. Een wens of toekomstdroom waarmee je je kan verbinden. Hoe wil je je voelen? Doorgaan met iets dat niet lukt, of wat er steeds niet van komt, leidt tot frustratie. Het is dan nodig om even los te laten en opnieuw verbinding te maken met de wens er achter: wat wilde je graag? Niet dat wat je je voorgenomen had, maar het gevoel dat er achter zit. Als je dit gevoel weer helder hebt, kan je jezelf vragen welke eerste stap jij vandaag kunt zetten, dat je dichter bij deze wensdroom brengt? Dat leidt vaak tot een ander inzicht of een andere mogelijkheid om jouw wens te realiseren. Mogelijk zie je ineens een veel makkelijkere en betere manier die hetzelfde of een gelijkwaardig resultaat oplevert?

Tip 4: bepaal jouw intentie

Je verbinden met je intentie, is iets wat je eigenlijk elke dag wel kan doen. Bijvoorbeeld bij het opstaan: welk gevoel wil ik vandaag voelen? Vanuit dit gevoel komt jouw things-to-do lijstje er anders uit te zien. Als je gaat voelen wat jij echt wil of nodig hebt, baseer je wat je doet op hartskracht in plaats van wilskracht. Een leven vanuit hartskracht is inspirerend en voedend en voelt veel lichter. Je kan hierin het verlangen voelen, in plaats van het ‘moeten’. Jouw intentie helder hebben zorgt er ook voor dat je minder geraakt wordt in wat een ander er van vindt, je weet namelijk diep van binnen dat jouw intenties zuiver zijn, je kunt dan vertrouwen op jouw Eigen Wijsheid.

Tip 5: vraag hulp

Ik zal eerlijk zijn, deze tip moet ik mezelf ook af en toe aan herinneren… We leven in een wereld met anderen en daarom hoeven we het niet alleen te doen. Veel mensen vinden het fijn om te helpen, dus geef ze de kans om jou te helpen als je iets moeilijk of heel veel vindt. Samen is vaak makkelijker en leuker. Weet jij niet goed wie je om hulp kan vragen of herken je dat jouw gedachten je nog te vaak tegenhouden? Neem dan vrijblijvend contact met me op, ik denk graag met je mee. 

Wil je meer weten over succesfactoren voor verandering of de hartskracht van een duidelijk wensbeeld? Lees dan verder op mijn website over mijn Eigen Wijsheid methodiek.

 

 

 

Whatsapp mij
WhatsApp