4 tips voor als je zoveel denkt en voelt dat beslissingen moeilijk zijn

door | feb 20, 2020 | Inspiratie

Wat als je zoveel denkt en voelt dat beslissingen nemen altijd moeilijk is? Je stelt keuzes eindeloos uit of je doet toch steeds maar weer wat een ander wil, omdat hij of zij het wel duidelijk voor ogen heeft. Je baalt ervan dat je jezelf zo makkelijk op de achtergrond stelt, maar je weet ook niet goed wat je moet doen om die drukke gedachtenstroom van je hoofd rustig te krijgen. Wil jij weten wat je kan doen om beter te herkennen wat je hart zegt? Lees verder voor de vier tips die het voor jou makkelijker maken om te kiezen voor wat jij echt wilt. 

Tip 1: Stop met zeggen dat je het niet weet

Stop met jezelf wijs te maken dat je het niet weet en vertel jezelf een ander verhaal. Wat je gelooft wordt namelijk waar. Dat klinkt misschien flauw, maar geef jezelf de tijd en zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “dat het vanzelf duidelijk voor je wordt” of “dat je de tijd mag nemen om helderheid te krijgen”. Of dat je het “diep in je hart wel weet en nog even verwerkingstijd nodig hebt om het te goed te kunnen bevatten”. Het enige moment waarop het zinvol is om te zeggen dat je het niet weet is om in het gesprek met een ander ruimte te maken voor jezelf. Tijd te vragen en jezelf geen beslissingen te laten nemen waar je nog niet over uit bent. Het volstaat om te zeggen “Dat weet ik NOG niet, geef me even wat tijd, ik kom er bij je op terug”. Het woordje NOG is heel belangrijk, het geeft namelijk de boodschap dat je er wel uitkomt, zowel voor de ander, als voor jezelf.

Tip 2: Vertrouw op wat je voelt

Tja… dat lukte je dus niet.. Maar wat hiervoor nodig is, is (inter)actie. Maak contact met de omgeving, een persoon, zorg dat je kunt “proeven” of sfeer voelen. In het eerste moment weet je vaak al wel of het voor jou goed voelt of het klopt. Daarna gaat je hoofd aan en zal je voor- en nadelen willen onderzoeken, maar in het eerste moment of de eerste interactie weet je intuïtief vaak al een heleboel. Probeer dit moment op te zoeken en te creëren voor jezelf. Door naar een open dag te gaan of een locatie op te zoeken, kennis te maken en alert te zijn op wat je voelt. Voel je je er fijn? Je hoeft het jezelf niet direct uit te leggen, maar merk op of er een klik of goed gevoel is of dat er eigenlijk het e.e.a. tegen staat. Het kan ook beide zijn, dat is ok, merk dat ook op en kijk dan of je verder komt met een van de volgende tips.

Tip 3: Stel je voor hoe het zou zijn als…..

Een derde tip is dat je jezelf voorstelt hoe het zou zijn als je het niet of juist wel doet. Net alsof je in een film zit die je even vooruit spoelt. Hoe voelt het als je deze keuze hebt gemaakt? Ben je dan blij of opgelucht? Enthousiast of ‘vliegt het je aan’? Dit is een belangrijke indicatie om iets wel of niet te doen. Voordat je echter over gaat tot besluitvorming is het goed om te onderzoeken welk gevoel er echt speelt; wat is je echte verlangen of behoefte? Kies je ergens voor uit angst of een gevoel van tekort of boosheid of kan je een verlangen voelen? Jouw verlangen is je beste raadgever, dan spreekt je hart. Toch betekent het niet altijd dat de goede keuze dan ook de optie is die je zojuist voor ogen had en waar je blij van werd, onderzoek verder: voor welk gevoel staat deze optie? Om een voorbeeld te geven: stel dat je twijfelt over je relatie. Wil je dan echt bij hem weg of wil je eigenlijk meer verbinding voelen? En als het gaat over meer verbinding ervaren wat is daar dan voor nodig? Welke opties heb je om dat gevoel te realiseren?

Tip 4: Onderzoek de praktische bezwaren

Nu je weet wat je verlangen is kan je ook kijken naar wat je hoofd allemaal aan bezwaren heeft bedacht. Stel dat je hebt ontdekt dat je jezelf graag weer zou willen ontwikkelen en eigenlijk een opleiding of training zou willen volgen, dan heeft je hoofd waarschijnlijk allerlei bezwaren bedacht: ‘het is wel veel geld… heb je de tijd hiervoor wel? Je bent dan wel veel weg van thuis, terwijl de kinderen nog zo klein zijn…’ Onderzoek deze bezwaren, wat vertelt het over wat jij belangrijk vindt? En zijn er opties waarbij je wel aan jouw verlangen kunt voldoen (jezelf ontwikkelen), en toch rekening kunt houden met wat je ook belangrijk vindt (wat zich uitte in de bezwaren). Is er misschien een kortere cursus die je kunt doen of iets waarvoor je minder vaak van huis hoeft (bijvoorbeeld een online training)? Door zowel je verlangen te erkennen als te luisteren naar de praktische bezwaren kom je misschien op een nieuw idee waarvan je wel duidelijk voelt dat het voor jou de goede keuze is. Of je kunt in gesprek gaan om dat wat je nu nog tegenhoudt op te lossen, zodat jij je verlangen toch kunt realiseren…

Blijft je hoofd druk en kom je er toch nog niet uit, kijk dan of je jezelf kan afleiden, ga iets anders doen, slaap er een nachtje over en wie weet komt er straks nog een goed idee. Houd vertrouwen dat het helder wordt en geef jezelf toestemming om te kiezen wat voor jouw goed voelt (en te laten wat voor jou niet goed voelt). Blijft het idee in je hoofd spelen, maar merk je dat je niet de knoop doorhakt? Kijk welke tip je nog een keer zou kunnen gebruiken. Je inzichten zijn nu zeer waarschijnlijk anders dan de eerste keer dat je de tip las.

Wil je meer ideeën over hoe je kan leren vertrouwen op wat je voelt en je eigen keuzes kunt maken, zonder jezelf steeds weg te cijferen? Neem dan een abonnement bij de Eigen Wijsheid school. Heb je praktische bezwaren :), neem dan gerust contact op, ik denk graag met je mee wat de mogelijkheden zijn, zodat jij jouw hart kan volgen en kan vertrouwen op jouw Eigen Wijsheid.

 

 

 

Whatsapp mij
WhatsApp