Hoe leer je leven met onzekerheid?

door | apr 3, 2020 | Inspiratie

De huidige tijd nodigt ons uit te dealen met onzekerheid. Onzekerheid over de maatregelen, hoe lang het zal duren, je financiële situatie of misschien wel jouw gezondheid of die van je dierbaren. Veel waar je houvast aan kon ontlenen, zoals werk, school, sociale contacten, hobby’s en sporten zijn in de afgelopen weken komen te vervallen. En nu zit je thuis en word je teruggeworpen op jezelf en je gezin. In veel gezinnen is dat pittig, juist omdat alle ‘normale’ dingen zijn weggevallen. 

En wat gebeurt er dan bij jou?

Het volwassen reptielenbrein gaat aan:
🦖 Je creëert misschien een nieuwe veiligheid: stevige structuur om aan vast te houden en vooral proberen door te gaan met hoe het altijd gaat.
🦖 Je verlamt misschien en gaat alles relativeren: hoe erg is het eigenlijk? “Voor die-en-die is het erger”, “het is zo misplaatst om dit met oorlog te vergelijken!”
🦖 of je vlucht misschien door veel leuke en luchtige afleiding te zoeken? “Heb jij al een goede grap voor 1 april?”

Misschien herken je wel een combinatie van ‘strategieën’? Of heb je een voorkeur?

Onthoud: er is geen goed of fout, alle reacties zijn gewoon menselijk. Je kunt in bovenstaande ook wel de primaire reacties van je brein herkennen: vechten, bevriezen en vluchten. Verandering van ritme en structuur roept altijd een gevoel van onveiligheid op. Het leven wordt minder voorspelbaar voor ons en je reptielenbrein kan het dan overnemen. Als je reageert vanuit het reptielenbrein zit je in de overleefstand: er moet snel ingeschat worden wat goed is en wat fout. De oordelen gaan snel, over jezelf en over anderen. Juist nu is het belangrijk om compassie te hebben met jezelf en met anderen. Niemand heeft dit eerder meegemaakt en we weten eigenlijk niet echt wat goed en fout is.

Je hoeft niet sterk te zijn. Je mag ZIJN.

 

Hoe is het voor jou om het niet te weten? De onzekerheid? Gebrek aan controle en vooruitzichten? Kan je meebewegen met dat wat nu gevraagd wordt van je? In het moment en koers wijzigen indien nodig? Je hoeft niet sterk te zijn. Je mag ZIJN. Boos, verdrietig, teleurgesteld… Je mag ook dankbaar zijn voor wat er aan het licht komt, de hoop die het je geeft op andere tijden. Het is er allemaal. Al deze emoties bestaan naast elkaar en je mag ze allemaal voelen, er zijn geen goede of slechte emoties. 

Mogelijk raak je verward over wat je altijd deed en dat dat nu niet ‘vitaal’ blijkt te zijn? Het is niet leuk als jouw werk ‘niet belangrijk’ wordt gevonden en het kan iets doen met je eigenwaarde en je identiteit. Ook kan je twijfelen of je wel zo geschikt bent als leuke moeder of partner nu je de hele dag een opgesloten gevoel ervaart. In deze tijd word je uitgenodigd om het vertrouwen uit jezelf te halen. Om te zijn met wat er is. Je reptielenbrein komt tot rust door te vertragen, te voelen hoe het nu echt met je gaat. Even inchecken. Het oncomfortabele gevoel toestaan dat je geen grip meer hebt op wat er gebeurt, dat je het misschien even allemaal niet meer weet.

Omgaan met onzekerheid is een grote uitnodiging om te leren vertrouwen op jezelf, aanwezig te zijn in het hier en nu. Met liefdevolle aandacht voor jezelf, jouw gedachten en emoties, maar ook voor/met de mensen om je heen. Juist nu, nu niemand het zeker weet, gun ik je dat je Eigen Wijs bent en luistert naar wat voor jou nu goed voelt. Dat je durft keuzes te maken die werken voor jou en jouw gezin en bijstelt als dat voor jou nodig is. Dat als je de neiging hebt om jezelf weg te cijferen, ten tijde van crisis, dat je nu leert om ook ruimte voor jezelf te maken, juist omdat dit misschien nog wel even kan gaan duren.

 

Onzekerheid is een uitnodiging om te vertrouwen op jouw Eigen Wijsheid

 

Wil je weten hoe je uit de ‘overleefmodus’ komt, weer opnieuw overzicht krijgen en leren inchecken bij jezelf? Plan dan een gratis en vrijblijvende inzichtsessie in mijn agenda.  Je krijgt praktische tips om weer te vertrouwen op jouw Eigen Wijsheid en ik denk met je mee wat voor jou mogelijkheden zijn. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Whatsapp mij
WhatsApp