Hoe je dagelijks rust kunt ervaren, zonder dat het je extra tijd kost

door | jun 12, 2020 | Inspiratie

Voel jij je vaak opgejaagd? Houd je veel ballen in de lucht en verlies je soms het overzicht? Heb je behoefte aan rust, maar ga je gewoon maar door? Neem dan even de tijd …. om deze blog te lezen. Je krijgt drie eenvoudige tips hoe je zonder extra tijd toch meer rust kunt ervaren. Ik zal het kort houden.

Tip 1: “Ik gun mezelf de tijd die ik nodig heb” 

Tijd is een begrip dat wij zelf hebben gecreëed. In werkelijkheid is er in het NU altijd genoeg tijd. Alleen doordat wij zelf verwachtingen hebben dat we iets af moeten hebben of ergens op tijd moeten zijn jagen we onszelf op. Het kan helpen om met enige regelmaat tegen jezelf te zeggen dat er tijd genoeg is, als tegenwicht voor de negatieve gedachten dat het je niet gaat lukken. Of als je gewoon wat meer tijd voor dingen wil hebben “ik gun mezelf de tijd die ik nodig heb”, wat je er aan herinnert dat niet alles ‘snel-snel’ hoeft en dat sommige processen ook gewoon meer tijd nodig hebben. “Ik gun mezelf de tijd die ik nodig heb” is een mooie zin om als intentie voor de dag te nemen en jezelf aan te herinneren door bijvoorbeeld een reminder in je telefoon te zetten of een post-it in je agenda te doen. 

Tip 2: Pas je tempo aan

Een tweede tip is om te vertragen. Als je vaak opgejaagd bent, is het soms lastig om even een pauze te nemen, je krijgt jezelf maar moeilijk uit de kadans van doorgaan-en-doorgaan. Makkelijker is het dan om je tempo te verlagen. Gewoon iets langzamer lopen, fietsen of autorijden. Het kan even duren voordat dit prettig voelt, maar je zult merken dat als je focust op het verlagen van je tempo, dat er dan weer ruimte komt om andere dingen op te merken. Bijvoorbeeld hoe je je voelt: bepaalde spierspanning of emoties. Ook geeft de vertraging ruimte voor nieuwe gedachten, er komt weer ruimte in je hoofd en je denken wordt helderder. Hierdoor ga je nieuwe mogelijkheden zien en kan je betere keuzes maken.

Tip 3: Wees een mindful mama

Als je je gejaagd voelt zul je merken dat terwijl je het een doet, je in gedachten al weer bezig met wat er hierna moet gebeuren. Je aandacht is overal, maar eigenlijk niet in het nu. Je tempo verlagen zorgt al dat je meer kan opmerken. Bijvoorbeeld dat je ademhaling vaak hoog is als je aan het ‘rennen’ bent. Zonder dat je er moeite voor doet gaat je ademhaling dan vaak al wat meer naar je buik. Een makkelijke manier om meer in het NU aanwezig te zijn is het checken van je zintuigen ‘wat voel je? wat hoor je? wat zie je? wat ruik je? wat proef je’. Hiermee zet je je zintuigen weer aan en zak je meer in je lijf. Ook word je je bewust van wat wat je allemaal ervaart: bijvoorbeeld het gekwetter van vogels, mooi lichtinval of de geur van het ochtendgloren. Als je bewust waarneemt kan je ook weer meer genieten van de kleine dingen. Hierdoor laad je op aan alledaagse belevingen, zonder dat je er uitgebreid de tijd voor hoeft te nemen.

Dit smaakt naar meer… 

Ben jij zo gewend bent om als maar ‘aan’ te staan en ervaar je eigenlijk nooit rust? Het lukt je niet om je hoofd er bij te houden als je met de kids bent, omdat er altijd nog wat moet. Je voelt je moe en merkt wel dat je lontje steeds korter wordt. Soms snauw je naar de kinderen of luister je eigenlijk helemaal niet naar wat ze vertellen. Je probeert het jezelf niet kwalijk te nemen, maar in je hart zou je het graag anders willen. Dit is niet hoe jij het moederschap voor je zag…

Ontdek in de masterclass ‘Doorbreek je overleef modus’ hoe je tijd en ruimte voor jezelf maakt, zodat je een relaxte mama wordt. Zodat je volledig met je aandacht aanwezig kan zijn, geniet van de tijd met je kids en echt ontspant. Hoe zou het voor je zijn als je de hele dag voldoende energie hebt om rustig en liefdevol te reageren en je geen zorgen meer maakt?

Stop nu met overleven, uitstelgedrag en  (ten koste van jezelf) meebewegen. Meld je aan voor de masterclass en ontdek wat er voor jou nodig is om de overleef modus echt los te laten. Zodat je niet meer twijfelt en durft te kiezen wat voor jou goed voelt (ook als je moeder of beste vriendin een andere mening heeft), je energiek voelt en volop geniet van het (gezins)leven. Klik hier: https://praktijkvooreigenwijsheid.nl/masterclass/   

Whatsapp mij
WhatsApp