Waarom je moet stoppen met zeggen dat je HSP bent

door | sep 25, 2020 | Inspiratie

Zo vaak hoor ik mensen zeggen ‘dat komt omdat ik HSP ben’… Herken je die uitspraak van jezelf? Ik vind het zo jammer als ik dit hoor. Niet omdat ik wil ontkennen dat je gevoelig bent, maar omdat je jezelf zo tekort doet met een dergelijke uitspraak. Jij bent zoveel meer dan HSP en bovendien wordt HSP -soms onbewust- gebruikt als excuus…. Het is zo niet nodig om jezelf te verexcuseren voor wie je bent! 

Het raakt me echt als mensen zich identificeren met een label. Het is gewoon een persoonskenmerk, een eigenschap, niet meer dan dat. Net zoals onzekerheid, perfectionisme, beelddenker, positivo of hardloper. Hardloper? Ja, gewoon iets wat je goed kan, een talent eigenlijk. HSP wordt vaak gezien als een last, maar in de kern is dat het niet. In de wetenschap is er nog veel onduidelijkheid over wat HSP precies wel of niet is. Wel is met hersenscans vastgesteld dat bij mensen die zich herkennen in HSP meer gebieden in de hersenen tegelijk actief zijn, wat duidt op een diepgaandere verwerking van informatie: een talent dus.

Overige aspecten zoals: overprikkeling, snel emotioneel zijn of oog voor details verschillen sterk per persoon en zijn dus mogelijk niet kenmerkend voor HSP. Maar misschien wel voor jou? Dat is precies wat ik bedoel. Jij bent een mix van persoonskenmerken en ook HSP kent vele variaties. De een is gevoelig voor geluiden, de ander voor geuren of visuele prikkels. Het is zoveel belangrijker dat jij leert hoe het voor jou werkt en wat jij nodig hebt. Dat je leert luisteren naar je emoties en je lijf, jezelf serieus leert nemen, ook als anderen (mogelijk niet-HSP’ers) hier wat van vinden. Leren vertrouwen op jouw Eigen Wijsheid. Dat valt niet altijd mee, maar het helpt jezelf zoveel meer, dan alleen maar (h)erkennen dat je HSP ‘bent’.

De discussie over wat HSP is of niet is, of dat het eigenlijk wel bestaat, is minder interessant als je niet denkt dat het over jou gaat.

Natuurlijk kan informatie over HSP je helpen om je eigen handleiding te vinden, maar laat je niet aanpraten (lezen) wat niet goed voor je is en alsjeblieft: doe geen zelftests van internet! Van de zelftests die op internet circuleren word je namelijk echt niet blij, hier een greep uit de kenmerken die vaak in dit soort lijstjes worden opgenomen: 

  • Je voelt je vaak niet begrepen
  • Je denkt soms te complex of anderen vinden dat je ingewikkeld doet
  • Je bent gericht op anderen en hun behoeften (je vergeet jezelf)
  • Je trekt je regelmatig terug
  • Je hebt (meer) tijd nodig voordat je een antwoord geeft of een keuze maakt
  • Je bent (te) hard voor jezelf
  • Je voelt je regelmatig uitgeput of leeg
  • Je gaat conflicten liever uit de weg
  • Je durft niet goed je grenzen te stellen
  • Je ervaart de emotie of pijn van de ander als je eigen last
  • Je voelt je al snel overprikkeld in mensenmassa’s
  • Je hebt liever een-op-een contact in plaats van met groepen

Besef je ook dat door te roepen dat je HSP bent een ander zelf invult welke aspecten van dit lijstje bij jou horen? 

Het heeft geen zin om wie je bent te ontkennen, in tegendeel, zelfkennis is in mijn ogen een groot goed. Het helpt je om goed voor jezelf te zorgen en de omstandigheden te creëren die voor jou goed zijn en zorgen dat jij de beste versie van jezelf kunt zijn. Als je je toch wil identificeren met HSP, omarm dan vooral de positieve aspecten, bijvoorbeeld: extra genieten van alledaagse dingen, ontroerd raken door kunst, cultuur en muziek, snel verbanden kunnen leggen en dingen kunnen doorzien, anderen aanvoelen en weten wat ze nodig hebben. En houd er rekening mee dat als jij anders met jezelf omgaat, sommige eigenschappen veel minder naar voren komen. Wanneer jij bijvoorbeeld leert om regelmatig me-time (hersteltijd) voor jezelf te nemen, zullen bepaalde klachten die horen bij overprikkeling (vermoeidheid, chaos in je hoofd, piekeren of snel huilen) veel minder voorkomen.

Iedereen is uniek, dat is ons geboorterecht

Zeggen dat je HSP bent creëert (onbedoeld) een wij-zij effect. Hoewel het fijn kan zijn om bij andere HSP’ers herkenning te vinden is er een verhoogde kans op vormen van slachtofferschap of superioriteit. 15-20% van de bevolking heeft kenmerken van HSP, dus zo uniek is dit niet. Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om met de snelheid of hardheid van deze maatschappij om te gaan. Maar ik weet ook dat er inmiddels is aangetoond dat mensen met HSP vaak beter functioneren als zij hebben leren omgaan met deze eigenschap en een ondersteunende omgeving (support) voor zichzelf hebben gecreëerd. Je hoeft dus geen last te hebben van HSP-kenmerken, als jij (net als ieder ander!) jezelf erkent en kan aangeven wat jij nodig hebt. Wat mij betreft zonder excuus dat je ‘HSP hebt/bent’, maar gewoon omdat je dan het best functioneert, meer in balans bent en leuker voor je omgeving: of dat nou in je werk is of thuis. 

Wil jij ook jezelf (h)erkennen en je eigen keuzes maken op jouw manier, met al jouw unieke (HSP) eigenschappen, zonder afhankelijk te zijn van het (on)begrip van een ander? Kijk dan eens bij het lidmaatschap van de Eigen Wijsheid school of neem contact met me op voor een gratis en vrijblijvende inzichtsessie. Ik denk heel graag met je mee.

Whatsapp mij
WhatsApp