Wat als wilskracht niet genoeg is?

door | jan 27, 2021 | Inspiratie

Herken jij dat je wel beter voor jezelf wil zorgen, maar dat het je gewoon niet meer lukt? Alsof je wilskracht en zelfdiscipline niet meer genoeg is? Stop met jezelf op de kop zitten! Als je wilskracht op raakt en je niet meer de ‘goede keuzes’ kunt maken, is dat een serieus signaal. Als je merkt dat je te moe wordt, ‘mat’ of juist veel emotioneler, wees dan alert want dit zijn signalen van uitputting! Je vraagt teveel van jezelf en raakt de regie kwijt. Je wordt emotioneel instabiel, gaat je meer zorgen maken of piekeren en het gaat van kwaad tot erger. Lees verder om te ontdekken hoe je de neerwaartse spiraal stopt en je energie weer terug krijgt.

Ik herken het ook nog wel eens bij mezelf: de verleiding om toch te veel suiker te eten, te laat naar bed te gaan, te veel negatief nieuws te lezen op social media en te weinig naar buiten te gaan. Ik weet wat goede keuzes zijn, waar ik me beter van ga voelen, maar toch lijk ik soms te ‘moe’ om er voor te kunnen kiezen. Mijn tekort aan wilskracht komt door een gebrek aan structuur, gemis aan collega’s/sociale contacten, minder oplaadmomenten, hobbys die niet doorgaan… Ik kan duizend argumenten verzinnen, maar uiteindelijk helpt me dat niet. Het zorgt wel voor wat begrip voor mezelf, maar ook dat ik de situatie in stand houd. 

Wat kan je doen als je ‘wilskracht’ onvoldoende is? Heel kort: dan wordt het tijd om je ‘zijnskracht’ in te gaan zetten. Niks moeten, goed voelen wat voor jou ok is, grenzen aangeven en kiezen voor ‘positieve vibes’. Ik neem je mee naar hoe het voor mij werkt.

Goed voelen wat voor jou ok is

Het begint met beseffen dat je steeds een keuze hebt. Je kunt kiezen voor een koekje of niet, je kunt kiezen om naar bed te gaan of naar buiten, of niet. Maar soms lijkt het niet te lukken om daadwerkelijk te kiezen, de neiging om jezelf dan een slappeling te noemen ligt op de loer, maar doe dat niet. Als je het moeilijk vindt om keuzes te maken heb je support nodig, geen negatieve stemmetjes die daar wat van vinden. Wees lief voor jezelf en accepteer dat je nu even niet zo goed bent in kiezen en dat dat weer over gaat.

Vervolgens kan je proberen om jezelf ‘vooruit te spoelen’ door jezelf twee vragen te stellen: 1) hoe voel ik me als ik hiervoor kies? 2) Hoe voel ik me als ik dit niet doe? Probeer goed te voelen welk scenario voor jou het beste is. Niet nadenken, want dan beginnen de kritische stemmetjes weer die je vertellen wat moet of hoort. Gewoon voelen hoe het voor jou is. En dat kan soms toch betekenen dat dat ene wijntje ok is of even lekker binnen blijven met een dekentje op de bank. Door te voelen kom je er achter wat voor jou ok is, wat je echte verlangen is en daar kan je dan makkelijker voor kiezen. Leer te luisteren naar je hart.

Grenzen aangeven

Soms is het lastig om goed te voelen wat voor jou ok is. Dan ben je waarschijnlijk al te ver over je grenzen gegaan. Je helpt bijvoorbeeld je partner of je kind, maar je merkt dat je leeg loopt in je energie. Zeg het gewoon. Geef aan dat dit voor jou nu te veel is en dat je eerst even moet opladen èn voeg de daad bij het woord. Voel je niet schuldig. Je kunt er altijd op een later moment op terug komen, jij mag zelf bepalen waar je je aandacht en energie aan geeft.

Probeer je wel je grenzen aan te geven, maar merk je dat er niet goed naar je geluisterd wordt? Dan ben je waarschijnlijk niet goed in verbinding met jezelf en met je hart. Als jouw grens voortkomt uit trouw aan jezelf, dan zit er kracht in je stem en in je houding, zachte kracht. Zachte kracht omdat er liefde is voor jezelf, een ‘nee’ wordt dan niet ervaren als aanval, maar voelt als een ‘ja’ voor jou en is makkelijker te accepteren voor een ander.

In verbinding zijn met jezelf kan moeilijk zijn in tijden dat je voelt dat er veel van je gevraagd wordt of als je te weinig tijd voor jezelf ervaart. Toch kan je altijd met jezelf verbinden, je bent er tenslotte altijd. Concentreer je op je ademhaling, ga iets doen waar je blij van wordt, zet een fijn muziekje op en neem vooral even een pauze van alles wat je denkt dat moet. Maak letterlijk weer verbinding met jezelf, check even in. Vanuit deze verbinding met jezelf kan jij je grenzen weer beter voelen en dus ook beter aangeven aan een ander.

Kies voor ‘positieve vibes’

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zo nu en dan word ik echt geraakt door de onrust om ons heen, de oordelen en de verdeeldheid, de angst en depressie. Er zijn ontzettend veel emoties waar je je mee kan identificeren, maar dat hoeft niet. Je kan de emoties opmerken, doorvoelen, huil er om desnoods, maar laat ze ook weer los. Je hoeft er geen mening over te hebben, geen gesprekken over te voeren als je daar niet blij van wordt. 

Kies voor positieve gevoelens en voed deze. Wil je vertrouwen voelen, geef dan vertrouwen. Wil je liefde voelen, geef dan liefde, Wil je rust voelen, geef dan rust. Je krijgt terug wat je geeft. En dat klinkt zweverig misschien, maar het werkt heel direct, het is gewoon een kwestie van energie. Glimlach en je krijgt vaak een glimlach terug. Bedenk: wat je aandacht geeft groeit, dus ook al voel je alle ellende in de wereld, zorg dat je dit niet doorgeeft en versterkt, maar maak je eigen keuzes in wat jij wilt toevoegen en hoe jouw (innerlijke) wereld er uit ziet.

 

Gun jezelf wat je nodig hebt (en dat is ook plezier)

Kies voor liefde boven angst, voor vrijheid en ruimte boven beperking. Ik gun je zo dat je deze keuze kan voelen. En het is zeker geen schande als het je soms niet lukt, maar als je merkt dat het moeilijk is, onderzoek dan eens of je misschien teveel je best doet. Je best doen lijkt een deugd, maar neemt de overhand als je jezelf (onbewust) niet goed genoeg vindt. Mag jij uitrusten, opladen en plezier hebben? Of stel je daar voorwaarden aan?

Stop daarmee, je bent goed genoeg en je mag jezelf altijd geven wat je nodig hebt. En ook plezier is iets wat je nodig hebt, je laadt er van op, dus ontzeg jezelf dat niet. Ik hoor te vaak moeders zeggen dat ze eigenlijk wel even een momentje voor zichzelf willen, maar dat het niet lukt overdag. Accepteer dat alsjeblieft niet van jezelf! Als je jezelf te vaak wegcijfert raak je de regie over jezelf kwijt, kan je niet meer voelen wat ok is voor jou en lukt het je niet meer om je eigen grenzen aan te geven. Je wordt moe, chagrijning en verliest je vertrouwen en plezier.

Als je wilskracht te weinig is heb je zijnskracht nodig

Zoals eerder gezegd: als je wilskracht niet genoeg is, is zijnskracht nodig. Momenten om gewoon te mogen zijn, even vertragen en niks moeten. Dus denk niet dat dat ene momentje voor jezelf niet uitmaakt, het is een wereld van verschil. Er zijn vaak maar kleine veranderingen nodig om weer anders te gaan voelen, gun het jezelf en denk in mogelijkheden.

Ik zie teveel vrouwen die het zichzelf te lastig maken, die het echt moeilijk vinden om ruimte en tijd voor zichzelf te maken en dat gaat me aan het hart. Merk jij dat je tegen overspannenheid aan zit? Dat is heus niet gek, de omstandigheden zijn pittig, maar je kunt er wel wat aan doen. Verlies van gezonde keuzes betekent verwaarlozing van jezelf. Je merkt dit aan toenemende emotionele instabiliteit of juist vlakheid. Dit zijn signalen die je echt serieus moet nemen. Begin met kleine (haalbare) veranderingen en sta open voor het resultaat.

Vind je het lastig om te bedenken wat je anders kan doen? Begin dan met de 7-daagse mini-training ‘Ontdek jouw Eigen Wijsheid’. Je ontvangt zeven tools om minder stress te ervaren en uit de overleef-modus te komen, zodat jij toch een momentje voor jezelf kan pakken en je energie weer terug krijgt. Wil je liever even sparren? Ik denk graag met je mee in een gratis inzichtsessie. Je hoeft het niet alleen te doen.

Whatsapp mij
WhatsApp