7 manieren om je energie te verhogen, zonder dat je op trainingskamp hoeft

door | feb 12, 2021 | Inspiratie

Veel mensen zijn moe, dat is normaal in deze tijd van het jaar en nu misschien nog wel een beetje extra. Op veel dingen heb je momenteel geen invloed door alle regels en beperkingen, maar waar je wel invloed op hebt is waar je jezelf mee voedt, geef jij jezelf voldoende om op te laden?

Dit artikel gaat over 7 manieren om je energie te verhogen, die ook werken voor moeders met hele jonge kinderen of als je zo gevoelig bent voor alle indrukken en sferen, dat je niet eens kunt benoemen waarvan je energie weglekt. Het gaat er namelijk niet om dat er veel is waar je moe van kunt worden, maar op welke manier je zorgt dat je je energie weer verhoogt. Er zijn 7 soorten ‘voeding’ die je helpen om je energie te verhogen. Je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Kies er een uit, waarvan jij denkt dat het het meest effect heeft en je zal zien, dat iets meer energie al een groot verschil kan maken. Je wordt positiever, minder snel boos en kan helderder nadenken en daardoor betere keuzes maken. 

Slaap en diepe ontspanning

Ik begin meteen maar met een gevoelig onderwerp: slaap je wel voldoende? soms ben je niet de baas over hoeveel uren je slaapt, het moet je gegund worden door je ‘huisgenoten’. Aan de andere kant ga je misschien soms te laat naar bed, houd je jezelf wakker met je mobiel als je ‘s nachts bent wakker geworden of zou je beter wat eerder naar bed kunnen gaan omdat de jongste zich tot nog vaak erg vroeg meldt. De omstandigheden kan je niet altijd veranderen, maar wel hoe jij er mee omgaat. Kom jij aan te weinig slaap? Ook diepe ontspanning zoals yoga en meditatie dragen bij aan jouw herstel.

Fysieke activiteit

Hoewel je misschien snakt naar rust, kan juist fysieke activiteit ook zorgen dat je weer meer energie krijgt. Waarschijnlijk herken je wel dat als je op je vrije dag allemaal romantische films gekeken hebt -omdat het nu eindelijk kan / je dat wel verdient hebt-, je toch heel moe kan voelen aan het einde van de dag. Je lichaam heeft fysieke activiteit nodig om energie aan te maken. Je kan denken aan een lekker wandeling buiten of je dag beginnen met een kleine work-out. De inspanning die je lijf doet, zorgt voor nieuwe energie (adrenaline stoot?). daarnaast kan zoiets als kracht training of oefening met balans ervoor zorgen dat je niet alleen fysiek sterker/weerbaarder wordt maar ook mentaal.

Mindset

Voer je veel gesprekken over slecht nieuws, heb je de neiging om je zorgen te maken of kan je in het moment blijven en jezelf positief toespreken? Ben jij een fan van jezelf of praat je jezelf altijd naar beneden? Je emoties en je gedachten beïnvloeden wat je doet. Als je niet lekker in je vel zit, is het moeilijker om de gezonde keuzes te maken. Hoe je je voelt lijkt soms iets waar je geen invloed op hebt, maar dat heb je wel. Je voelt je beter als je jezelf focust op trotse momenten, gevoelens van dankbaarheid en blijdschap. In alles kan je kijken naar het negatieve, je twijfels of wat er nog niet is, wat je wel had gehoopt. Maar als jij leert om jezelf te ondersteunen met positieve gedachten, te zien wat er al wel is en je eigen negatieve gedachten te vervangen door een verhaal waar je je beter bij voelt, dan krijg je weer het gevoel dat je de regie hebt over wat je gebeurt en heb je veel meer energie.

Cognitieve uitdaging

Energie gaat ook over wat je je mind als voeding geeft. Een goed boek of een podcast, een puzzel: iets waar je hersenen op moeten kauwen en waardoor je uitgedaagd wordt om na te denken over je eigen perspectief. Je zult zien dat je meer energie krijgt als je je bezig houdt met iets dat nieuw voor je is en van je vraagt om je aandacht erbij te houden. Het kan ook iets simpels en leuk zijn als een concentratiespelletje (ken je ‘commando pinkelen’ nog?). Of een vreemde taal die je wilt leren. Door je hoofd iets te doen te geven waar het echt de aandacht bij nodig heeft, stopt het eeuwige malen in je hoofd van piekergedachten of boodschappenlijstjes. 

Belangrijk aandachtspunt: check wel even of je dit nodig hebt… Het kan namelijk ook zijn dat je stiekem al zoveel in je hoofd zit dat het voor jou slimmer is om jezelf in balans te brengen door jezelf juist fysiek uit te dagen of te kiezen voor ontspanning of mindfulness.   

Voedsel

Energie gaat ook letterlijk over voeding. Weet jij wat het effect is van wat je in je mond stopt? Eet je veel suiker dan krijg je last van energiedips of misschien drink je wel veel koffie waardoor je steeds over je eigen grenzen van vermoeidheid gaat? Eet je meer dan je nodig hebt of te zwaar, dan heeft je lijf de energie nodig voor je spijsvertering. Helder nadenken lukt dan wat minder en je kunt je ook echt slaperig gaan voelen. Te weinig eten is ook niet goed, want dan verbruik je te veel energie om jezelf warm te houden. Reflecteer eens op wat je eet en of dat misschien jouw gebrek aan energie ook kan verklaren of vraag advies aan een voedingscoach.

Sociale contacten

De een loopt er op leeg en de ander laad er aan op. Hoe werkt dat voor jou? Geniet jij van sociale contacten, krijg je er energie van? En is dat dan van grote groepen, evenementen, of meer 1-op-1 gesprekken. Mensen kunnen niet zonder sociaal contact, weet jij hoeveel en welk sociaal contact je nodig hebt om goed te functioneren en realiseer je dat nu ook? En zijn de sociale contacten die je hebt ook werkelijk mensen die je energie of een fijn gevoel geven, of zitten er teveel ‘moetjes’ bij. Wat jij ervaart als ‘moeten’ is altijd een energielek. Kijk of je er voor kan kiezen (gebruik het woord ‘willen’) of dat je andere keuzes kunt maken. Het onderhouden van sociale contacten is voor veel mensen nu een uitdaging, maar als het belangrijk voor je is vind je vast een manier die bij je past. 

 

FUN

Last-but-not-least… Over het algemeen geldt dat als je moe bent, je niet te veel doet, maar dat je te weinig dingen doet waar je energie van krijgt. Schrappen van dingen die je doet is soms nodig, maar vaak gaat het al beter als je wat meer kiest voor iets waar jezelf blij van wordt. Wanneer heb jij voor het laatst echt gelachen? Heb je tijd genomen voor die ene hobby? Gek gedaan met de kinderen? Zoek de fun en de sprankel in je leven en voeg toe waar jij blij van wordt. Een hobby weer nieuw leven inblazen of een kwartiertje huiskamerdisco met de kids kan al zoveel energie toevoegen. Als je blij bent of enthousiast kan je veel meer hebben. Zorg zelf voor de good vibes 😉

7 manieren om je energie te verhogen. Dat is veel. Zie het niet als dingen die je moet, maar als mogelijkheden om iets aan je energie-niveau te doen. Je kan zaken ook combineren: wandelen met een vriendin of een cursus gezond koken bijvoorbeeld. Kies iets waarvan je verwacht dat het je gaat helpen en gebruik de 7 manieren om de breedte van jouw energie-probleem in beeld te brengen. Hoe houd jij je energie-lek in stand? En waar zitten de mogelijkheden tot verbetering?

Vind je het lastig om je eigen energie te verhogen? Of weet je het eigenlijk wel, maar kan je jezelf er in je eentje toch niet goed toe zetten om te veranderen? Of weet je wel dat je aan je mindset moet werken, maar weet je niet hoe? Doe dan mee met challenge: “Boost jouw energie en hervind je Eigen Wijsheid.” Ik zorg voor een mooie boost, zodat jij weer meer grip krijgt op je eigen energie en je emoties, het enige wat jij hoeft te doen is er voor kiezen om je hier 100% voor in te zetten. Doe je mee?

Whatsapp mij
WhatsApp