10 tips om je schuldig te voelen naar je kind 😉

door | mrt 25, 2021 | Inspiratie

Jij wilt het beste voor je kind. Altijd.

Als je kind niet gelukkig is, dan voel je je schuldig.
Logisch als wat en misschien nog wel nuttig ook!? 
Jij doet tenminste altijd je uiterste best en soms nog een beetje meer…

Jij hebt je kinderen op de eerste plaats staan en je wilt dat ze dat voelen.
Je kunt er niks aan doen, maar je vindt er wat van als andere moeders niet ‘vol voor het moederschap’ gaan.

Je legt daarmee de lat voor jezelf steeds hoger, maar je weet waarvoor je het doet: jouw oogappeltjes.

Overdreven? Misschien….

Lees dit blog als jij vaak last hebt van schuldgevoelens (mom-guilt) en denkt dat het er bij hoort. Je ontdekt wat de functie is van schuldgevoelens en je krijgt 10 tips om je schuldig te voelen naar je kind. 😉
 

Tip 1: Ga na het eten eerst mediteren, daarna pas iets leuks doen met de kids

Je hebt de hele dag gewerkt en voelt je schuldig dat je nog geen quality-time hebt gehad met de kids. Je bent moe en kiest ervoor om eerst even de aandacht op jezelf te richten. Even 10-15 minuten helemaal niks en tot rust komen. Daarna heb je veel meer energie om eventueel weer wat leuks met de kids te doen.

Tip 2: Zeg nee als je kind een vierde hobby wil

Je kind houdt net als jij van heel veel dingen doen. Het zit op sport, doet aan theater en muziek. En is nu enthousiast over een nieuwe sport. Natuurlijk wil je zijn of haar talenten stimuleren en de ruimte geven om te ontdekken wat echt goed bij hem of haar past. Maar jij wil niet nog een keer heen-en-weer rijden en je andere kind heeft ook nog wat hobbys en natuurlijk logopedie. Zeg gewoon ‘nee’ of laat je kind keuzes maken. Kiezen is een vaardigheid die je niet vroeg genoeg kan leren, en bovendien is mama geen taxi-bedrijf (Of staat er bij jou wel zo’n bordje op de auto?)


Tip 3: Speel geen spelletjes, knutsel niet en lees niet voor

Je gunt je kind graag een moeder die mee knutselt, voorleest met allerlei grappige stemmetjes of de hele middag spelletjes speelt. Maar heel eerlijk… jij vindt er niks aan. Eventjes wel, maar eigenlijk ben je er snel op uitgekeken. Doe het niet. Je hoeft jezelf niet anders voor te doen dan dat je bent. Leert je kind ook van: je hoeft niet mee te spelen als je ergens geen zin in hebt. Heb je wel het verlangen om iets leuks te doen met je kind (dus niet uit schuldgevoel!), kies dan iets dat jij ook echt graag doet: ga buiten skeeleren, iets samen bakken of doe samen yoga.


Tip 4: Geef de kinderen (onbeperkte) schermtijd

TV, ipads, spelcomputers zijn echt geweldig. Je kunt jezelf wijs maken dat ze leerzaam zijn en ook best wel voor wat beweging zorgen en sociale contacten. En ondertussen kun jij iets afmaken of even iets voor jezelf doen.


Tip 5: Doe een (weekend)dag helemaal niks

Je bent moe, het waren drukke weken op het werk, een extra ouderavond van school en nog wat vrijwilligerswerk. Het liefst doe je deze zondag even helemaal niks. Maar je kind wil graag met jou op pad. Doe het gewoon niet. Laat zien dat het goed is om zo nu en dan even helemaal niks te doen, dat er niet altijd vermaak is. En komen er op zo’n dag gevoelens naar boven die niet zo fraai zijn, laat het er zijn, je hebt tijd nodig om te verwerken en te herstellen.

Tip 6: Sluit jezelf op in de badkamer

Vanavond wil jij even een avondje voor jezelf. Een warm bad en lekker tutten in de badkamer. Maar als het kinder-bedtijd is, blijkt de badkamer toch nog een interessante plek voor jouw kind: nog een keertje plassen. Nog even wat water drinken. Nog even iets vertellen. Het is toch sneu als hij dan helemaal naar beneden moet voor de wc of voor papa?


Tip 7: Zeg nee tegen extra hulp op school/voetbal/ballet

Je bent niet asociaal als het soms niet lukt om te helpen. Maak keuzes. Doe geen dingen die je echt niet leuk vindt, ook niet als niemand anders het doet. Bied zo nu en dan je hulp aan, maar zeg ook gerust de volgende keer dat er nu iemand anders aan de beurt is.


Tip 8: Doe elke dag iets voor jezelf, waar jij blij van wordt (zonder je kind)

Je kunt je hele dag volstoppen met werk en zorgtaken. Als je daarvan geniet is dat prima. Echt waar. Maar als jij daar moe van wordt en chagrijnig, zoek dan elke dag een moment om iets te doen waar jij wel blij van wordt. Het lezen van een boek, een aflevering van een tv-serie een telefoontje met een vriendin. Doe iets waardoor jij voelt dat je meer bent dan alleen mama of collega. Dat jij er als persoon ook mag zijn en niet alleen maar ‘functioneel’. Voelt dit alsof dat ten koste gaat van de kinderen? Toch doen. Ze hebben meer belang bij een mama die er af en toe niet is, dan een mama die zichzelf kwijt is.


Tip 9: Stop doppen in je oren, als je er even genoeg van hebt

Kinderen zijn superleuk, maar soms ook zo luidruchtig. Je kunt vragen of ze wat stiller willen zijn, maar vaak werkt dat maar even en misschien wil je het ook wel niet, omdat ze zo’n plezier hebben. Is het voor jou even te veel? Stop doppen in je oren. Tegenwoordig zijn ze er zelfs met noice-cancelling, ideaal als je even een moment voor jezelf nodig hebt. Luister een podcast, meditatie of gewoon je favoriete muziek. Je voelt je snel weer als herboren.


Tip 10: Laat ze zelf fietsen, tas inpakken en brood smeren

Kinderen worden steeds groter en voor je het weet zijn ze het huis uit. Hoe makkelijk het ook kan zijn om alles voor ze te doen: “gaat net wat sneller”, “weet je tenminste zeker dat ze alles mee hebben” (is dat echt zo?). Uiteindelijk moeten ze het zelfstandig kunnen en dat moeten ze leren. Enne… voor jou is het ook wel lekker als je steeds minder (zorg)taken hebt.


News-flash: 
Schuldgevoel is een van de weinige emoties die je niet dient. 
Het eeuwige schuldgevoel van moeders is aangeleerd.

Je begrijpt natuurlijk wel dat deze blog geschreven is met een knipoog. De tips zijn echter serieus bedoeld. Je kunt van deze tips een schuldgevoel krijgen, maar het hoeft niet! Je kunt je schuldgevoel ‘goed praten’ met een mooie onderbouwing of verhaal (dat doen we vaak als we ons schuldig voelen: rechtvaardigen). Maar je kunt de tips ook ‘gewoon’ uitproberen en kijken wat het voor je doet. Als je het schuldgevoel los laat, komt de lat voor jezelf lager te liggen en geef je jezelf de ruimte om ‘mens’ te zijn met je eigen grenzen en behoeften.

Schuldgevoel is een van de weinige emoties is die je niet dient.
Het eeuwige schuldgevoel van moeders heeft geen functie, het is is aangeleerd.

Het gaat over verwachtingen die je hebt overgenomen.
Verwachtingen van jezelf, of die je denkt dat anderen van ‘moeders’ hebben.
Als je je dit goed realiseert is het loslaten van schuldgevoel niet zo moeilijk.

Schuldgevoel blijft hangen als je graag bevestiging wil van anderen.
Dat je van anderen wil horen dat je het goed doet en ok bent.
 

Hoe zou het zijn als je dat niet meer nodig hebt? 
Als je je eigen waarde voelt en bewust keuzes maakt waar je achter staat.
Zodat je geen schuldgevoel hebt en de opmerkingen van anderen je niet raken.
Dat je ok bent met jezelf, ongeacht wat een ander daarvan vindt!


Ik daag je uit, zet nu de eerste stap om bewuste keuzes te maken. 
Stop met ‘pleasen’ van anderen, ten koste van jezelf.
Kom uit de overleef modus en maak keuzes die bij jou (en jouw gezin) passen.


Doe nu mee met de 7-daagse challenge:
Ontdek jouw Eigen Wijsheid. 
Kijk hier voor meer informatie of aanmelden: https://praktijkvooreigenwijsheid.nl/challenge/

Whatsapp mij
WhatsApp