Waarom ben je zo hard voor jezelf?

door | apr 22, 2021 | Inspiratie

“Nog even doorzetten, dan is het klaar”
“Je hebt hier zelf voor gekozen….”
“Maar anders is het ook sneu voor de kinderen/mijn man/collega…..”
“Als ik het zelf even doe, weet ik tenminste dat het goed gebeurt”

Er is altijd een argument om door te gaan, om iets wel te doen.
Ook al voel je van binnen dat jij daar echt geen zin in hebt.

 

Wat maakt dat je niet naar dat gevoel luistert?
Dat je jezelf niet serieus neemt?
Waarom gaat een ander ‘altijd’ voor?

Hoezo wil je dat een ander rekening met jou houdt, terwijl JIJ niet eens rekening met jezelf houdt?!!! 

Sorry voor deze harde intro.

Als je er niet tegen kan, kan je besluiten nu te stoppen met lezen, maar misschien is jouw weerstand wel een teken dat ik een beetje gelijk heb en dat je deze spiegel wel even kan gebruiken. 

Je hoeft namelijk niet zo hard tegen jezelf te doen. “Wees je eigen beste vriendin” is geen loze quote, maar een advies dat je ter harte mag nemen. Wat zou een beste vriendin tegen jou zeggen? Waarschijnlijk is die milder tegen jou dan jijzelf. Het is bikkelhard om te ontdekken dat jijzelf degene bent die jezelf tekort doet. Dat wil je natuurlijk helemaal niet. Aan de andere kant geeft dit inzicht je ook de mogelijkheid om er iets aan te veranderen.

Voor mijzelf geldt dat als ik opmerk dat ik anderen iets begin te verwijten, mezelf inmiddels afvraag of ik mezelf serieus genoeg genomen heb. Als ik geïrriteerd ben, bijvoorbeeld omdat ik me alleen voel in de taken voor het gezin, dan komt het meestal doordat ik over mijn eigen grenzen ben gegaan. Dit besef geeft me zo al twee keuzes: mezelf uitspreken en hulp vragen èn mezelf een break gunnen omdat ik kennelijk weer teveel in de geef- en regelstand sta, zonder voldoende rekening te houden met mezelf. Moet je natuurlijk wel herkennen dat je zelf degene bent die aandeel heeft in jouw probleem…

Maar hoe dan? 

Ik spreek veel moeders die heel goed weten dat ze last hebben van hun perfectionisme en behoefte aan controle, maar niet meer weten hoe ze daar iets aan kunnen veranderen. Ze hebben het als het ware geaccepteerd van zichzelf, het hoort bij wie ze zijn, denken ze. Ik denk van niet.

Ik denk dat die angst om fouten te maken voortkomt uit een gebrek aan zelfwaardering. Als jij tevreden kunt zijn met wie je bent en wat je doet, hoef je niet zo panisch te doen om een foutje, hoef je jezelf niet zo op je kop te zitten èn hoef je jezelf niet zo weg te cijferen om aardig gevonden te worden (of om jezelf aardig te vinden).

 

Als je echt van binnen en tot in je tenen vindt dat je OK bent, zoals je bent, word je vanzelf liever en milder voor jezelf.

Als je echt van binnen en tot in je tenen vindt dat je OK bent, zoals je bent, word je vanzelf liever en milder voor jezelf. En je omgeving. Want als jij niet op je tenen loopt om aan (je eigen) verwachtingen te voldoen, heb je ook meer compassie voor de mensen (en hun foutjes) om je heen. Het geeft je wat meer lucht en je zal zelfs letterlijk merken dat je ademhaling zakt en je meer ontspannen bent.

Ja leuk…. En nu?

Je kunt nu besluiten om voortaan liever voor jezelf te zijn.
Dat is een hele goede eerste stap.
Super als dit blog (weer) tot dit besluit leidt.

Maar vaak is er sprake van een hardnekkig patroon en is alleen het nemen van een besluit niet voldoende. Het gaat namelijk om anders denken èn anders doen en dat vraagt tijd. Tijd om je eigen overtuigingen te onderzoeken en te vervangen en ander gedrag uit te proberen. Ontdekken wat alternatieven zijn die voor jou goed werken en waarmee je jezelf ook nog leuk vindt in relatie tot anderen. Het laatste wat je wilt is een egoïst worden die enkel aan zichzelf denkt. En juist deze gedachte maakt het zo moeilijk om echt te veranderen en zorgt dat je makkelijk weer terugvalt in oude patronen om weer te veel naar je toe te trekken. Het is een proces en het valt niet mee om dit alleen te doen.

Daarom heb ik nu een supermooi aanbod voor je!

Aanstaande maandag (26 april) start de pilot van het programma Steeds Eigen Wijzer: een echte booster voor je mindset, zelfvertrouwen en energie. Je krijgt drie maanden lang coaching, exclusieve masterclasses en Q&A’s en twaalf wekelijkse opdrachten in je mailbox om anders te gaan denken en doen. Je ontdekt je Eigen Wijsheid en leert vertrouwen dat jij zelf het beste weet wat goed is voor jou. Je gaat je minder aantrekken van wat anderen ervan vinden en je eigen valkuilen op tijd doorzien.  

Normaal voor 97 euro nu voor slechts 47 euro.  Neem jezelf serieus en gun jezelf de support, de tijd en de aandacht om beter naar jezelf te leren luisteren. Je hoeft het niet alleen te doen en de prijs is een echte no-brainer. Makkelijker kan ik het niet maken voor je.

Dus… niet te lang nadenken (je voelt al lang of je dit wilt). 
Kijk voor meer info en aanmelden op:  https://praktijkvooreigenwijsheid.nl/booster/

Whatsapp mij
WhatsApp