Er zijn zoveel coaches, hoe vind ik de juiste?

door | mei 7, 2021 | Inspiratie

Je bent het zat.
Je wil het anders en je wil hulp.

Als je heel eerlijk bent… lukt het je niet alleen.
Het wordt tijd dat je dat toegeeft, in elk geval aan jezelf.

Waarom blijven ploeteren als er vast iemand is die je kan helpen, die al een paar stappen ‘verder’ is dan waar jij nu bent. Met wat goede tips en een beetje begeleiding heb je goede hoop dat het minder zwaar wordt en dat het voor jou ook is weggelegd om ‘gelukkiger’ te zijn, meer te genieten en vooral minder te stressen.

Je googled op het woord ‘coach’…. wat een heleboel zoekresultaten oplevert. Uit gemak selecteer je op je stad of provincie. Aan de andere kant ben je inmiddels zo gewend aan online werken, dat online coaching ook prima zou kunnen zijn, maar dan worden de keuzemogelijkheden weer groter…

Zal je eens rond vragen of mensen iemand weten die ‘goed’ is?

Maar ja, wat zegt dat eigenlijk als iemand anders die persoon goed vindt? De wirwar in je hoofd, maakt het keuzeproces niet makkelijker. Hoe vind je nu die goede coach?

In dit blog deel ik vier vragen die je helpen om je goed te oriënteren en de juiste coach voor jou uit te kiezen.

 

Vraag 1: Welk aanbod spreekt je aan? 

Het is makkelijk om je te laten leiden door het aanbod dat gedaan wordt: een maatwerk-traject klinkt al snel goed, maar wil je dan ook de zelfregie die daarbij verwacht wordt of kies je liever voor een vaste structuur en regelmatige afspraken waarbij het intitiatief niet steeds bij jezelf ligt?

Vind je het moeilijk om jezelf kwetsbaar op te stellen en wil je daarom liever een individueel traject of weet je dat je juist ook veel leert van de vragen en ervaringen van anderen en wil je jezelf wat geld besparen door voor een groepsprogramma te gaan?

Wil je alleen maar coachingsgesprekken of wil je ook ondersteund worden met oefeningen en tools voor thuis en ben je dus eigenlijk op zoek naar een training? Op welke manier is er begeleiding mogelijk? Kan je vragen stellen per mail of ‘live’ of is het een standaard training dat je volledig zelfstandig doet? Wat past bij jou?

De keuze is reuze en je kunt al snel door de bomen het bos niet meer zien. Het helpt als je weet welk aanbod je aanspreekt. Maar eigenlijk is het aanbod slechts de vorm en zijn de andere vragen veel belangrijker om aan jezelf te stellen… 

 

Vraag 2: Voel ik een klik met deze persoon?

De ‘klik’… het klinkt nogal vaag, maar voor veel mensen is het erg belangrijk. Heb je het gevoel dat deze persoon je begrijpt, communiceren jullie makkelijk met elkaar? Of soms zelfs: vind je deze persoon aardig/leuk? In tegenstelling tot wat veel mensen denken is ‘een klik’ niet voorwaardelijk voor een succesvol coachtraject. Je kunt heel veel leren van iemand die je niet direct mag. Toch is voor veel mensen ‘de klik’ belangrijk, omdat het helpt om je kwetsbaar te kunnen opstellen. 

Neem daarom de tijd om je goed te oriënteren en kennis te maken. Misschien kun je een (gratis) sessie afspreken om kennis te maken of kan je door het lezen van de website of wat blogs op een hele laagdrempelige manier iemands visie en kernwaarden leren kennen. Sommige coaches geven ook (introductie)workshops tegen een laag tarief of zijn online te vinden op social media. Het geeft je een gevoel van iemands persoonlijkheid: is iemand genuanceerd, grappig, streng, praktisch of meer filosofisch? En wat past bij jou?  

 

Vraag 3: Heb ik vertrouwen in het beloofde resultaat?

Voor een succesvol traject is ‘vertrouwen’ een belangrijke voorwaarde. Vind je het geloofwaardig wat er wordt beloofd of lijkt het te rooskleurig? Maar ook: heb je het vertrouwen dat deze coach in staat is om jou te begeleiden? Je kunt hierbij natuurlijk denken aan een specifieke opleiding, maar ook aan het gevoel dat een coach je geeft. Heb je het idee dat hij/zij jou kan ‘betrappen’ op denkkronkels die elkaar tegen spreken? Jouw je blinde vlekken laat zien? Je uitdaagt om te stoppen met denken en echt iets te gaan doen of te proberen? Heeft deze persoon de juiste hoeveelheid begrip, humor en strengheid, die jij nodig hebt? 

Echte verandering gaat tenslotte niet moeiteloos, jij moet er wat voor doen en bereid zijn om echt naar jezelf te kijken en open te staan voor alternatieven. Als het makkelijk was geweest, had je geen coach nodig… Check bij jezelf of je bij deze coach voldoende veiligheid voelt èn wordt getriggerd om anders te denken en te doen. Overigens check ik als coach ook of ik vertrouwen heb: ben ik de juiste persoon en kan ik bieden wat deze persoon nodig heeft? Als ik er geen vertrouwen in heb start ik geen coachtraject, wel zal ik proberen om je dan door te verwijzen.

 

Vraag 4: Is dit het juiste moment? / Ben ik bereid?

Zoals gezegd is een echte verandering nooit moeiteloos en zal je dus bereid moeten zijn om iets (anders) te gaan doen of juist iets te laten. Verandering vraagt commitment, ben je daartoe bereid? Of zit je nu net in zo druk vaarwater, dat je er eigenlijk niet de goede aandacht voor kunt hebben? Het is reëel om je af te vragen of een training of coachtraject voor jou nu op het juiste moment komt. Aan de andere kant is er vaak geen juist moment, er is altijd wat…. Zeker als je gewend bent om de agenda’s van anderen voor te laten gaan, zal er misschien nooit een juist moment ‘voor jou’ zijn.

Belangrijker dan tijd is daarom jouw bereidheid. Wil je jouw commitment geven en jezelf de toezegging doen om voor jezelf te kiezen en beter voor jezelf te gaan zorgen? Kijk eventueel of je een traject kan kiezen dat wat minder intensief is, maar kies ervoor om aan de slag gaat met dat waarvan jij het anders wilt. Zet die eerste stap, want daarmee geef je jezelf de boodschap dat je (ook) belangrijk bent en dat het ok is om aandacht voor jezelf te hebben. Bovendien wordt het daarna vaak makkelijker om nog eens een keuze voor jezelf te maken.

Wil jij je verder oriënteren bij de Praktijk voor Eigen Wijsheid?

Om het je makkelijk te maken om te oriënteren kan je bij de Praktijk voor Eigen Wijsheid kiezen uit divers aanbod: zoals een mini-training, blogs, online thema-sessies en live trainingsdagen. Aanbod dat je direct vooruit helpt en je laat kennis maken met mij en mijn werkwijze. Maak hier gerust gebruik van!

En ben jij iemand die eigenlijk het liefst even persoonlijk kennis maakt om te voelen of de klik er is òf wil je weten hoe ik aan kijk tegen jouw vragen? Je bent van harte welkom om een inzichtsessie aan te vragen. Gratis en vrijblijvend. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten en denk graag met je mee.   

Whatsapp mij
WhatsApp