Laat niemand je ooit vertellen dat je te gevoelig bent

door | jun 10, 2021 | Inspiratie

“Jeetje… jij bent wel heel gevoelig…
Je moet maar leren om wat harder te worden, anders is het wel moeilijk voor je in deze maatschappij”

Heb je dit wel eens gehoord vroeger?
Van je ouders, een ander familielid of een juf op school.
Ik wel.

Misschien heb je zelf ook wel eens zoiets gezegd of gedacht over je eigen kind?

Ik kan de goede intentie begrijpen die er achter zit, maar voor mij heeft dit geen goed gedaan. Ik twijfelde vaak of wat ik voelde wel klopte, niet te groot of overdreven was? Of ik te ingewikkeld deed, me aanstelde en beter niks kon zeggen?

Mijn gevoeligheid werd er niet minder van, mijn zelfvertrouwen wel. 

Inmiddels zie ik mijn gevoeligheid als mijn Eigen Wijsheid, een soort kompas. Wat ik voel en ervaar, helpt me om keuzes te maken die bij mij passen. Daarvoor heb ik mogen leren om gevoeligheid niet meer te zien als iets dat er niet mag zijn, maar juist als iets dat mij dient.

Daarnaast heb ik mogen leren om gezond met mijn eigen emoties om te gaan. Dus niet onderdrukken of wegrelativeren, maar erkennen en onderzoeken wat ik nodig heb. Mijn eigen gebruiksaanwijzing: zodat emoties niet meer overheersend zijn en minder gedoe geven met anderen. 

Heb jij last van overgevoeligheid of merk je dat mensen in je omgeving jouw (intense) emoties moeilijk vinden?
Lees dan dit blog en krijg vijf tips om je zelfbeeld te veranderen en anders met jouw gevoeligheden om te gaan.

Tip 1: Zie de positieve intentie van de ander

Het is niet leuk als iemand tegen je zegt dat je wel wat gezelliger of vrolijker mag doen, terwijl jij je niet zo voelt. Het kan voelen als afwijzing van wie jij bent, als jij je echte gevoelens niet mag laten zien. Je kan je afvragen of deze mensen wel goed voor je zijn en de neiging krijgen om deze mensen (ook) af te wijzen. 

Aan de andere kant kan je misschien invoelen dat ze je echt gunnen dat je je beter voelt, dat je het leven lichter beleeft. Mensen die dichtbij je staan willen graag dat jij je goed voelt en dat jullie het samen leuk hebben. Soms uit zich dat door opmerkingen dat ze zouden willen dat je wat gezelliger doet, of vrolijker, lichter en leuker.

En wees eens eerlijk….

Misschien is het ook wel een heel klein beetje waar, dat jij je eigenlijk afreageert op anderen, omdat je je niet lekker voelt over iets of over jezelf? Je hoeft deze mensen dus niet direct uit je leven te bannen. Probeer de positieve intentie te zien en kijk of ze niet een heel klein beetje gelijk hebben?  

Tip 2: Laat het oordeel van de ander bij de ander

Het is fijn als je de positieve intentie van een ander kan zien, maar soms lukt dat niet en voel je gewoon een oordeel. Probeer dan eens het volgende gedachte-experiment:

Stel je voor dat iemand die niet hooggevoelig is ineens net zoveel opmerkt en ervaart als jij….
Kan je je voorstellen dat dat overdonderend is?
Jij bent er aan gewend, maar voor een ander is de intensiteit van wat jij beleeft haast niet te bevatten. 

Besef je daarom dat als een ander vindt dat je te emotioneel reageert, dat het mogelijk meer zegt over die persoon dan over jou. De ander kan niet dealen met jouw belevingswereld. En dat is misschien wel niet zo vreemd. Verwacht niet dat een ander je begrijpt, want dat is soms gewoon niet realistisch.

Dat een ander jouw emoties te heftig vindt is in essentie iets anders dan dat jij niet kan dealen met jouw belevingswereld. Kom je veel in situatie terecht waarin anderen jouw veroordelen om je gevoeligheid? Zorg dan eerst dat jij jezelf (en jouw emoties) accepteert. Want het is heel goed mogelijk dat je het oordeel dat je voelt van de ander, misschien wel een beetje herkent…

Vind je -in je hart-, van jezelf dat je ‘overal een big deal’ van maakt en wil je dat helemaal niet?
Besef je dan dat je jouw eigen veroordeling terug ziet via de ander. 

Tip 3: Stel je zelfbeeld bij naar wat jij wil geloven over jezelf

Dus… als er ooit iemand tegen je heeft gezegd dat je overgevoelig bent, probeer het los te laten. Het is een gedachte van een ander die je niet helpt. Het geeft je een negatief zelfbeeld, terwijl er niks mis met je is. Je bent ‘slechts’ anders bedraad, je hersenen werken een beetje anders en dat is helemaal ok.

Een negatief zelfbeeld bevestig je vaak zelf in wat je meemaakt.
Je interpreteert situaties waarin je dit beeld herkent:
“zie je wel, ik doe inderdaad ingewikkeld”,
“zie je wel, nu doe ik het weer…”

Het is helpender om tegen jezelf te zeggen:
“sommige emoties beleef ik intens”, 
“ik heb een rijke belevingswereld”
“ik ben de baas over mijn emoties”

Jij bent niet overgevoelig, je hebt een intense belevingswereld. En voor mensen die niet zo’n rijke belevingswereld hebben kan dit te intens zijn en daarom te zwaar. Maar het is niet te zwaar. Het is intens.

Door beter naar jezelf te luisteren, kan je de pieken minder extreem maken. Je wordt zo nu en dan geraakt, je zult dingen opmerken, dat hoort bij jouw sensitiviteit, maar je kan trainen om dat niet persoonlijk te maken en zelf te kiezen hoe je je vervolgens gedraagt. Je hoeft je er niet door mee te laten slepen of chagrijnig over te blijven. Dat vraagt persoonlijk leiderschap en veerkracht. In mijn praktijk noem ik dat Eigen Wijsheid.

Tip 4: Onderzoek je emoties, zonder er in te blijven hangen

Jij bent niet je gevoel, je hebt een bepaald gevoel. En je hebt er misschien last van of je blijft er in hangen, omdat je nog niet goed geleerd hebt hoe je die emotie een plek kan geven en weer los kan laten. Veel mensen hebben bij heftige emoties de neiging om ze te onderdrukken, te doen of ze er niet zijn, wegredeneren, relativeren… 

Een tegenreactie als je ouder wordt -en ontdekt dat dit niet zo goed voor je werkt- kan dan zijn dat je heel sterk voelt bent dat je gevoel er nu eenmaal mag zijn en dat je daarmee in je gevoel blijft hangen. Je reflecteert te weinig waar de emotie nu echt over gaat, zodat je steeds dezelfde ‘lessen’ tegen komt.

Stel dat je de hele dag druk bent geweest en je wordt al chagrijnig van een grapje van je kind of iets dat manlief vergeet te doen. Dan zegt dat waarschijnlijk iets over een behoefte van jou waar niet aan wordt voldaan. Je wil bijvoorbeeld eigenlijk even alleen zijn of even geen geluid om je heen. Je kunt je dan afreageren op je omgeving, maar hoe zou het zijn als je jezelf serieus zou nemen en jezelf zou geven wat je nodig hebt? 

Door jezelf centraal te stellen, ervaar je altijd een innerlijke balans/rust en laat je je niet meer meeslepen door alles wat er om je heen gebeurt. Emoties zijn informatie dat iets wel of niet goed voor je is. Als je hier met verstand naar kunt luisteren, kan je er juist gelukkiger van worden. Dus niet wegstoppen, maar onderzoeken: wat heeft deze emotie voor informatiewaarde voor mij?

Wat wil ik?
Wat heb ik nodig?
Wat voel ik?
Wat merk ik op?
Hoe gaat het met mij?

Dat je iets voelt, betekent dat je hiervoor verantwoordelijkheid kunt nemen. Je bent volwassen en kunt kiezen om het gevoel op te merken, zonder je af te reageren op anderen. Welke behoefte of verlangen van jou wordt geraakt? Vertel wat je nodig hebt, zonder te veroordelen of beschuldigen of jezelf naar beneden te halen. Mijn ervaring is dat, ook als de ander je niet begrijpt, je vaak wel medewerking krijgt. 

Tip 5: Doe de checklist “Hoe Eigen Wijs ben jij?”

Oordelen loslaten,
je zelfbeeld bijstellen èn
je emoties serieus nemen, zonder in gedoe terecht te komen,
is niet altijd even makkelijk.

I know…

Maar het is wel iets dat je kan trainen!

Met behulp van 8 factoren uit mijn eigen WIJSHEID methode leer je beter omgaan met emoties, zodat je de balans in jezelf voelt en makkelijker kunt meebewegen als er iets onverwachts gebeurt, zonder dat je jezelf tekort doet.

Wil je weten welke 8 factoren dit zijn? Vraag dan de checklist “Hoe Eigen Wijs ben jij?” aan en ontdek hoe Eigen Wijs je bent en wat jij kan doen om nog eigen wijzer te worden. Je maakt tevens kans op een gratis persoonlijk advies. 

Whatsapp mij
WhatsApp