Hoe je omgaat met ondermijnende gedachten als je te weinig zelfvertrouwen voelt

door | jun 24, 2021 | Inspiratie

“Je bent lelijk”
“Doe toch eens niet zo onhandig” 
“Waar zit je verstand?”
“Dat lukt je nooit”
“Stel je niet aan”

Hoe voelt het als iemand zoiets tegen je zegt?
Er zou van alles door je heen kunnen gaan: misschien boosheid: wie denk je wel niet dat je bent om zo tegen mij te praten?! 

Maar misschien ook wel verdriet, omdat je iets herkent van wat vroeger ooit gezegd is of verwarring, omdat je twijfelt of het waar zou kunnen zijn. Je kan proberen het bij de ander te laten en jezelf vertellen dat het ‘niet van jou is’ en en slechts het perspectief van de ander… 

Het wrange is echter dat dit soort opmerkingen vaak niet van een ander komen, maar je eigen monsterlijke gedachten zijn over jezelf… Let er maar eens op wat je in gedachten tegen jezelf zegt.


En werkt dit voor jou of mag het wel wat positiever?
 

Negatieve of ondermijnende gedachten verkleinen je IK-kracht. Je IK-kracht is de basis van jouw Eigen Wijsheid. Als je er van uitgaat dat wat jij voelt of denkt niet zo belangrijk is -of zelfs niet waar- (stel je niet aan, doe eens gewoon), dan kan je nooit op jezelf vertrouwen. Je censureert jezelf als het ware. Je onderdrukt wat je in je hart denkt en voelt en juist dat is nodig om beter te voelen en te herkennen wat je nodig hebt.

In module 2 van de training ‘Vertrouw op jouw Eigen Wijsheid’ gaat over het worden van je eigen fan. Dat gaat over mindset: waar focus jij je aandacht op en hoe praat je tegen jezelf? Door hier bewust op te letten en mee te oefenen versterk je je IK-kracht en durf je je eigen keuzes te maken. 

Het vat niet altijd mee om je eigen gedachten te veranderen. Sommige gedachten zijn als het ware voorgeprogrammeerd, die heb je van huis uit meegekregen en je bent (onbewust) ook zo gaan denken. Dat is prima als het liefdevolle en ondersteunende gedachten zijn, maar soms is dat niet zo. Dan zijn het gedachten over jouw karakter die je niet helpen of gedachten die je belemmeren om iets te gaan doen wat je eigenlijk graag zou willen.

Als volwassenen kun je kiezen of je je ‘programma’ houdt of aanpast. Je kunt kiezen om anders te denken en jezelf hierin trainen: bewust het oude programma los laten en een nieuwe schrijven. Dat klinkt heel simpel en in de kern is het dat ook. Het gaat echter niet vanzelf. Maar als je volhoudt wordt je beloond. Je gaat anders denken waardoor je je anders voelt en ook anders gaat doen (en reageren anderen ook weer anders op jou). In het kort ziet het er zo uit:

Programma -> gedachten -> emoties -> gedrag -> resultaat

Ondermijnende gedachten kan je dus herschrijven, door je te focussen op wat je wel wilt en wat je waardeert in jezelf. Als je weinig zelfvertrouwen hebt is dat lastig, want je moet je wel echt kunnen geloven dat wat je wilt voor jou is weggelegd en dat ook jij het waard bent om liefde en vertrouwen te voelen, zonder mitsen en maar-en. Bovendien is die positieve focus vaak snel weer verdwenen in het dagelijks leven. Je wordt geleefd door de waan van de dag en vergeet dat je aan je IK-kracht en je positieve gedachten over jezelf zou werken…

Je hoofd is druk met andere dingen. Soms is je hoofd zelfs zo druk, dat het in de overleef modus staat. Je monkey-mind neemt het over en produceert gedachten aan de lopende band: vaak zeer afleidend en weinig opbouwend. “Ik kan het beter even zelf doen” of “dan ben ik geen goede moeder” In de overleef modus heb je een ‘programma’ dat je niet dient, maar dat je moeilijk uit lijkt te kunnen zetten. 

Uit dit overleef-programma en de bijbehorende gedachten volgen emoties (bijvoorbeeld schuldgevoelens, gejaagdheid of eenzaamheid) en hierdoor ga je dingen doen die vaak averechts werken en jezelf nog verder in de overleef modus brengen. Je kunt niet meer ontspannen en helder nadenken en ook je IK-kracht kan je in deze modus niet meer vinden. Je moet eerst je programma resetten.

Wil jij een reset van jouw ‘programma’? Geef je dan op voor 7-daagse mini-training en ontdek hoe je uit de overleef modus komt en weer je eigen regie ervaart. Je ontvangt direct de eerste mail met oefening in je mailbox.

Whatsapp mij
WhatsApp