hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid: van probleem naar oplossing

door | sep 17, 2021 | Inspiratie

“Kan ik ook leren om minder te voelen, zodat ik stabieler word?”

Ik heb het mezelf vaak afgevraagd,
omdat ik mezelf zag als ‘te’ gevoelig.

Als kind omdat ik heel fel of verdrietig kon worden van situaties waar leeftijdsgenoten zich niet druk over maakten.
Maar ook toen ik begon met werken, alsof ik teveel voelde om echt professioneel te kunnen zijn. Te weinig zakelijk.

Ik dacht ook dat ik teveel voelde om gelukkig te kunnen zijn.
Depressieve klachten waren me sinds mijn puberteit niet vreemd. Er is als je veel voelt tenslotte ook altijd iets om je verdrietig, boos of onbegrepen over te voelen. Echt altijd… 

Totdat ik leerde dat niet het voelen mijn probleem was,
maar het niet willen voelen…

(Lees nog maar een keertje…)

“Kan je me ook leren om minder te voelen, zodat ik stabieler word?”
Dit is een vraag die ook klanten me regelmatig stellen. 

Het klinkt aantrekkelijk:
minder voelen = minder chaos in je hoofd = minder gedoe

Maar het antwoord is nee…

Het gaat niet om minder voelen.
Het gaat om beter voelen.

Beter in de zin van weten wat je gevoel je wilt vertellen en
beter in de zin van jezelf minder veroordelen.

Accepteren dat wat je voelt echt waar is
en aan jou de keuze wat je er mee doet.
En wat je doet om je goed te voelen…

Ontdek in deze blog hoe je jouw gevoelens kunt voelen, zonder ze weg te duwen en waarom jouw gevoeligheid niet jouw probleem is maar juist jouw oplossing om minder last te hebben van emoties en meer te genieten (stabiliteit). 

1. Accepteren dat je voelt

De eerste stap naar stabiliteit is accepteren wat je voelt. Niet wegduwen of ontkennen, want dan wordt het groter. Emoties worden getriggerd door iets van buitenaf, daar kan je niks aan doen, je hoeft je daar dus ook niet schuldig over te voelen. Jouw emotie mag er gewoon zijn, zonder oordeel. Ze zijn niet slecht of verkeerd, ze willen je iets vertellen. Vergelijk het met een bal die je onder water duwt en alleen maar met meer kracht weer naar boven wil bewegen. Emoties willen gevoeld worden en als je niet luistert, vinden ze een andere manier om je te laten voelen, zoals hoofdpijn, buikpijn of daadwerkelijk ziek worden.  

2. Luisteren naar naar wat je voelt (maar je er niet door laten meeslepen)

De tweede stap is erkennen wat je voelt. Het gevoel benoemen. Ga niet analyseren waarom, maar onderzoek welke emoties er aanwezig zijn. Vaak is het er meer dan een: en je boos en verdrietig of bang en teleurgesteld. Of misschien nog veel meer tegelijk. Door deze emoties waar te nemen zullen ze van intensiteit veranderen. Je kan je emotie naar een ander benoemen, maar het belangrijkste is dat je zelf weet hoe je je voelt en jezelf niet groter of kleiner voordoet dan je bent, door emoties te ontkennen of op te blazen.

Het vergroten van emoties gebeurt vaak als je gaat verklaren of rechtvaardigen: “je hebt het recht om boos te zijn want..” of “het is ook echt heel verdrietig want….”. Vooral (verbaal) intelligentie mensen hebben de neiging om emoties zo te rationaliseren. Deze redeneringen houden je echter weg van het echt voelen wat er in je om gaat, omdat je je hoofd er mee laat bemoeien. Soms is het ook een gesprekspartner die op deze manier begrip wil tonen, maar hoe goed bedoeld ook, het helpt je niet om het gevoel weer los te kunnen laten.

3. Jezelf gunnen wat je nodig hebt

Door echt te doorvoelen wat er in je leeft vind je het antwoord op de vraag “wat heb je nodig?” Een knuffel, wat tijd voor jezelf, dat je je uitspreekt… Dit is je Eigen Wijsheid, je weet wat je nodig hebt, maar ben je ook bereid om jezelf dit te geven of dit te vragen van anderen? Houd je voldoende en onvoorwaardelijk van jezelf om de ruimte en tijd te nemen om jezelf te gunnen wat je nodig hebt?

Durf je dat? Het kan spannend zijn, zo spannend dat je misschien ontkent dat je het eigenlijk wel weet of toch in alle redeneringen van je hoofd vast blijft zitten. 

4. Loslaten

Soms is het gevoel zo groot, dat het nog even blijft hangen. Of het lukt je niet om stap 3 te maken. Zorg dan voor afleiding: laat je emoties niet de baas worden. Emoties zijn bedoeld om in beweging te komen. Het woord emoties komt van het Latijnse woord ’emovere’ dat betekent ‘energie in beweging’. Ga naar buiten, wandelen of fietsen of ga iets creëren zoals een taart of iets creatiefs. Het helpt om de emotie te laten zakken of veranderen. Er komt letterlijk weer wat lucht. 

Hoe zou het voor je zijn als je niet minder zou voelen, maar beter?

Je zou je emoties niet meer onderdrukken of negeren. Je gevoelens als kompas gaan gebruiken om te ontdekken wat je nodig hebt. Jouw intense belevingswereld is dan geen last, maar een cadeautje. Het maakt dat je juist meer kan genieten en beter voor jezelf zorgt omdat je weet wat je nodig hebt. Het maakt ook dat je anderen beter begrijpt en gemakkelijker uit ‘het gedoe’ kan blijven.

Maar eerlijk: de last van hooggevoeligheid wordt pas minder als je niet meer van jezelf vraagt je gevoelens te negeren en verantwoordelijkheid neemt voor wat er in jou omgaat. Begin vandaag en geef jezelf op voor de 7-daagse training “Ontdek jouw Eigen Wijsheid”.

Ontvang elke dag een korte opdracht per mail, zodat je bewust wordt van de keuzes die je maakt en dat je ook andere keuzes kunt maken. Keuzes die goed zijn voor jou! Maak van jouw gevoeligheid jouw kompas en krijg weer grip op je energie en je emoties. Hervind jouw Eigen Wijsheid in 7 dagen! 

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.praktijkvooreigenwijsheid.nl/mini-training 

Whatsapp mij
WhatsApp