Vier tips om je zelfvertrouwen te versterken als je het gevoel hebt dat het (weer) niet lukt

door | okt 1, 2021 | Inspiratie

Je dacht dat je het perfectionisme en please gedrag achter je had gelaten… Maar waarom is het dan toch nog moeilijk om gewoon voor jezelf te kiezen? Ben je bang om mensen die je lief zijn te kwetsen of teleur te stellen…

Je kan doen alsof het je allemaal niet raakt wat anderen zeggen of denken. Dat je daar boven staat. Maar als je heel eerlijk bent is dat niet waar…. Ik heb ook nog steeds het liefst dat iedereen het goed heeft en dat er harmonie is. En als ik daar iets aan kan bijdragen voel ik me daar verantwoordelijk voor…. 

Cognitief snap je heus wel dat je zelf degene bent die je in de weg zit, maar emotioneel is het lastiger voor je om dit soort (denk)patronen los te laten. De tijd van het jaar zal ook wel meespelen… In de herfst komen soms oude patronen nog een keertje langs om nog een keer goed te doorvoelen, helen en dan los te laten. Nog een keer goed vasthouden, om vervolgens los te laten. Ik vind dat een mooi beeld.

Omdat ik weet dat in elk ontwikkelproces momenten zitten van terugval of twijfel wil ik je graag vier tips geven om je zelfvertrouwen te versterken als je het gevoel hebt dat het niet lukt en je (weer) terugvalt in een oud patroon. 

1. Geloof dat het voor jou mogelijk is

Als je iets graag wilt en het lukt niet dan kan het zijn dat je jezelf tegenhoudt. Hier zijn verschillende theorieën over, maar allemaal gaat het er over dat jezelf onvoldoende gelooft dat het voor jou mogelijk is en dat je jezelf in een comfortabele situatie houdt die voor jou vertrouwd is.

Vraag jezelf eens af of je echt gelooft dat wat jij wilt ook voor jou is weggelegd. En als je daar niet van overtuigd bent, onderzoek dan welke gedachte je tegenhoudt.

Is die gedachte echt waar? Welk bewijs kan je vinden dat deze gedachte niet waar is? En hoe zou je je voelen als je jouw beperkende gedachte los zou laten? Hoe zou je dan denken en voelen?

Soms kan een dergelijk gedachten experiment net dat zetje zijn om je weer dat vertrouwen terug te geven. Zoek ook naar voorbeelden van mensen die het wel gelukt is en die voor jou een rolmodel kunnen zijn. 

2. Gun jezelf de tijd

Ik ben van mezelf best ongeduldig (in elk geval met mezelf) en mag mezelf herhaaldelijk herinneren dat ik mezelf alle tijd mag gunnen. Dat ik mag oefenen en het niet altijd makkelijk hoef te vinden, maar dat ik altijd leer.

Gedrag dat je al heel lang hebt en waar je misschien ook niet zo maar een goed alternatief voor hebt, heeft tijd nodig. Je mag onderzoeken en de tijd nemen om te ontdekken wat voor jou dan wel werkt.

Misschien ben je opgegroeid in een thuissituatie en weet je dat het anders wil doen dan je ouders deden. Het valt dan niet altijd mee om een alternatief te vinden, omdat je domweg niet weet hoe het er kan zien. Stel dat je gewend bent om mee te bewegen en je partner nooit echt tegengas geeft. Je ouders hadden ook geen goede manier om met conflicten om te gaan… hoe leer jij dan hoe het wel kan? Je moet oefenen, uitproberen, reflecteren, bijschaven en vertrouwen houden dat jij jouw manier wel vindt.

3. “Every level has its own devil” – je valt niet terug, je groeit…

Realiseer je dat je gevoelsmatig misschien weer in dezelfde valkuil bent getrapt, maar dat je mogelijk gegroeid bent en daarom opnieuw deze uitdaging tegenkomt in een andere context. We hebben allemaal bepaalde thema’s die vaker terug komen in je leven, zoals bijvoorbeeld de universele thema’s van ‘niet goed genoeg zijn’ of ‘nergens bij horen’. Universele thema’s zijn voor veel mensen herkenbaar en iedere keer dat je dit thema tegenkomt leer je weer een beetje meer over jezelf.

Ik herken nog regelmatig het meisje dat haar uiterste best doet en mag mezelf dan weer toestaan om een tandje minder hard te lopen of echt voor mezelf te kiezen. En als je denkt dat je het snapt, bijvoorbeeld in je werk, dan kom je dit thema juist in je familie tegen of met gezondheidkwesties of…

4. Je hoeft het niet alleen te doen

Zoals je uit de situaties hierboven wel duidelijk wordt, kan jezelf ontwikkelen een pittig proces zijn. Het valt niet altijd mee om het vertrouwen te houden dat het je wel gaat lukken. Opgeven ligt dan al gauw op de loer. Je neerleggen bij een situatie die eigenlijk niet goed voor je voelt. Misschien weer over je eigen grenzen gaan en je eigen verlangens negeren?

Om dit te voorkomen is het van belang dat je je eigen support regelt. Deel met anderen waar je mee bezig bent, zodat zij je kunnen steunen. Je mag hierbij best selectief zijn: van wie ervaar je steun en begrip of juist die liefdevolle schop onder je kont als je die nodig hebt? Als jouw vertrouwen het even af laat weten, kan je op deze mensen terugvallen.

Wil je meer tips om je zelfvertrouwen te versterken en gelijkgestemden ontmoeten, zodat je ervaart dat je het echt niet alleen heeft te doen? Meld je aan voor de 7-daagse training “Ontdek jouw Eigen Wijsheid”.

Ontvang 7 dagen lang een uitdaging die je helpt om jezelf weer op 1 te zetten en te kiezen voor wat voor jou belangrijk is. Je hoeft elke dag slechts 10 minuten tijd vrij te maken en het geeft je direct meer rust in je hoofd, regie en plezier. 

Whatsapp mij
WhatsApp