worklifebalance

Help! Een dagje chillen met mijn gezin werkt niet voor mij…

door | okt 15, 2021 | Inspiratie

Je had het zo goed bedacht…

Dit weekend lekker chillen met je gezin.
Het was een drukke week geweest, de lontjes waren kort.
Jullie hadden echt even een gezamenlijke pyjamadag nodig.
Even samen relaxen. Even niks.

Maar nu het zondagavond is realiseer ik je dat het voor jou niet heeft gewerkt…
Je bent niet zo veel opgeladen als je had gewild.

Wat ging er mis?

Het weekend had chill moeten zijn, maar in plaats daarvan was jij steeds bezig met het sussen van de ruzies tussen de kinderen. Wilde je zoon een ingewikkeld project knutselen, waar hij echt jouw hulp bij nodig had en wilde je dochter heerlijke koekjes bakken, waarbij de keuken een grote kliederboel is geworden… Je raadt wel wie het meeste heeft opgeruimd. ­čÖé

De vraag die je jezelf vergeten bent te stellen is hoe een chill-weekend voor jou voelt.

Als je met je gezin gaat chillen, ben je dan (ook) voor jezelf aan het zorgen?
Of ben je dan voornamelijk met hen bezig en het voor hen relaxt aan het maken?

Als de kids nog jong zijn, is het logisch dat jij nog bij van alles moet helpen,
maar ook als de kids ouder zijn en zich best al even zelfstandig kunnen vermaken, kan een chill-dag voor jou geen succesoptie zijn.

De cruciale vraag is: wat heb jij nodig -als je heel eerlijk bent-?

  • Even met niemand rekening hoeven houden
  • Even stilte om je heen ervaren
  • Even echt doen wat je zelf wil
  • Even geen storingen en afleidingen

Als je erg overprikkeld bent kan ook een chill-dag met de kids teveel zijn.
Dit maakt je GEEN minder liefdevolle moeder!!!

Je hebt gewoon te veel gegeven en moet nu eerst voor jezelf zorgen.

So far, so good…

Maar wat maakte nu dat je dat niet op tijd doorhad? Alsof je oogkleppen hebt voor wat je zelf nodig hebt…

Heb je (weer) teveel hooi op je vork genomen?
Of heb je veel emoties of indrukken te verwerken, waar je jezelf geen tijd voor gunt?

Door erg je best te doen, hard te werken of vooral veel voor anderen te zorgen, sluit je jezelf als het ware af van je eigen systeem, van de signalen van je lijf. Waardoor je pas later opmerkt dat je over je eigen grenzen bent gegaan en je eigen behoeften niet hebt gezien/gevoelt.

  • Herken je de fysieke signalen die je lichaam geeft?
  • Zoals hoofdpijn, spierspanning, slecht slapen, buikpijn?
  • Of de eerste irritaties? Je eigen korte lontje?
  • Grapjes of spelletjes van de kids waar je geen zin in hebt?
  • Of dat corrigerende zinnetje in je hoofd “Het is toch chill, het is toch leuk…”

Je hebt te laat op de pauze knop gedrukt, te laat vertraagd, waardoor je nu het gevoel hebt dat je geen invloed meer hebt. Dat je emoties met je aan de haal gaan, je het overzicht kwijt bent en je hoofd enorm druk is, maar eigenlijk nergens meer tot komt.

Herken je dat er iets niet goed gaat in je brein als je de kleine dingen in het leven niet meer kan waarderen?

Je hoeft je hierover niet schuldig te voelen, dat is niet nuttig.
Maar je mag jezelf wel serieus nemen.
Wat leer je hiervan en hoe wil je dit in de toekomst anders gaan doen?

Wees eerlijk naar jezelf, je bent niet voor de eerste keer op dit punt belandt…┬á

Wat kan jij doen om te zorgen dat je oogkleppen afgaan?
Je minder overprikkeld raakt en je jezelf minder overvraagt?
Zodat je de volgende keer wel kan genieten en opladen van een pyjamadag met het gezin?

Ik geef je drie vaardigheden, die je hiervoor nodig hebt:

1) Inchecken

Inchecken is een vaardigheid waarbij je bewust word wat er in je omgaat. Hoe je in je vel zit. Je hoeft geen verklaringen te hebben voor wat je voelt. Het gaat om korte (adem)pauzes inbouwen, zodat je de signalen van je lijf kunt opmerken. Vertragen waardoor je gaat voelen en dat kan spannend of ongemakkelijk zijn, waardoor je het misschien (onbewust) vermijdt. Maar als je het wel doet, zal je zien dat eventueel verdriet of boosheid ook weer weggaat. Als je je gevoel bewust wordt kan je er iets van leren of andere keuzes maken.

Emoties hebben je altijd iets te vertellen en willen dat je in beweging komt. Als je uit je hoofd gaat en in je hart terecht komt, zal je zien dat je je rustiger en relaxter voelt. Je voelt beter wat voor jou goed is en gaat tijd maken voor dingen die je nodig hebt of blij maken. Je voelt je steeds vaker ontspannen en ondersteunt jezelf met positieve gedachten i.p.v. twijfels.

2) Positiever worden tegen jezelf

Als het je lukt om korte (adem)pauzes in te lassen, kan je je eigen gedachten beter opmerken en er achter komen dat deze niet altijd zo positief zijn. Je maakt jezelf wijs dat je iets niet waard bent of dat je eerst 100 duizend andere dingen moet doen, voordat je iets ‘voor jezelf’ mag. We lijden veel aan onze eigen gedachten, oude overtuigingen, die ons niet meer dienen of onzekerheden die we projecteren op anderen.

Je mag leren om jezelf aan te moedigen i.p.v. af te branden of te saboteren. Steeds meer te kiezen voor wat jij in je hart echt wilt, zonder je door de mening van anderen of belemmerende overtuigingen van de wijs te laten brengen. Onvoorwaardelijk van jezelf houden en jezelf niet veroordelen als er iets niet lukt of gaat zoals je had verwacht.

3) Verantwoordelijkheid nemen voor je emoties

Als je gaat vertragen en vaker incheckt bij jezelf dan ga je ontdekken dat je emoties er gewoon kunt laten zijn, zonder dat je je er door hoeft te laten meeslepen. Hoe ze van waarde voor je kunnen zijn i.p.v. dat ze je in de weg zitten. Je emoties leren je om je behoeften en verlangens beter te (h)erkennen. Niet steeds in ‘oud’ en kinderachtig gedrag schieten, maar als volwassenen verantwoordelijkheid nemen voor wat je nodig hebt of verlangt.

Je hebt misschien in het verleden dingen meegemaakt die je nu op een bepaalde manier herhaalt, terwijl dit gedrag nu eigenlijk niet meer goed voor je is. Je kunt leren om dit ‘oude zeer’ los te laten en je minder te laten be├»nvloeden door de emoties of negatieve energie van anderen. Door wat je voelt serieus te nemen en te zien als signaal waar jij iets mee mag wat goed is voor jou.

Deze drie vaardigheden zorgen voor veerkracht, (zelf)vertrouwen en Eigen Wijsheid

Als je beter wordt in deze vaardigheden wordt het makkelijker voor je om op basis van de informatie uit je lichaam en je emoties je leven zo in te richten dat het bij jou past. Doordat de ondermijnende gedachten in je hoofd verminderen, krijg je rust en helderheid in je hoofd. Je pakt de regie terug over je leven en zelfsabotage verdwijnt.

Je oefent deze vaardigheden in de Eigen Wijsheid school. Vervolgens ga je verder om daadwerkelijk te veranderen wat je anders wilt. Je bent weer in staat om in actie te komen en besluiten te nemen, omdat je hoofd weer helder kan denken. En gaat er dan nog wel eens iets mis, dan heb je een stevige basis om op terug te veren, jezelf te herpakken en alsnog te realiseren wat jij nodig hebt en voor jezelf wilt. Je leven inrichten zoals het bij jou past en niet jezelf steeds wegcijferen of ‘zonder-erbij-na-te-denken’ voegen naar de wensen van anderen.

Als je een sensitieve moeder bent, dan weet je waarschijnlijk dat deze vaardigheden niet jouw sterkste punten zijn. Je bent vaak erg betrokken bij anderen, perfectionistisch en je hebt een sterke behoefte om ‘het goede te doen’. Daarnaast heb je een sterke neiging tot overdenken, waardoor je soms overanalyseert en helemaal niet meer in staat bent om goed te voelen. Deze eigenschappen maken dat je gemakkelijker voor een ander zorgt dan voor jezelf.

Je zorgt gemakkelijker voor een ander dan voor jezelf

Het kan daarom echt een uitdaging voor je zijn om ‘goed’ te worden in deze basisvaardigheden. Ik zeg niet dat het je niet lukt, want soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig om anders te denken en te ervaren. Maar ik┬á weet dat het in je eentje moeilijk is om dit soort kleine veranderingen voor jezelf te bedenken. Je ziet de mogelijkheden niet, omdat je gewend bent wat je altijd doet.

En ik weet dat je graag je eigen boontjes dopt,
maar… je hoeft het natuurlijk niet altijd alleen te doen.

Sterker nog, ik zou je afraden om dit alleen te doen.
Want als dit zo makkelijk was, dat was het je al lang gelukt.

Ik begeleid je heel graag om in de basis beter voor jezelf te zorgen, jezelf niet meer te overvragen en de regie te nemen over je emoties, zodat er weer ruimte komt in je hoofd en je je leven zo gaat inrichten dat het echt bij je past. En je jouw (hoog)sensitiviteit ook voor jezelf leert gebruiken.

Leer jouw (hoog)sensitiviteit voor jezelf gebruiken

Ontdek hoe je rustiger wordt in je hoofd en minder overprikkelt. Leer om jezelf te gunnen om vaker (kort) op te laden, zodat je steeds de beste versie van jezelf kunt zijn, zonder dat je daarvoor op je tenen gaat lopen. Ervaar dat je meer geniet van bijvoorbeeld een pyjama dag, omdat je er ruimte voor hebt en tijdig je eigen grenzen hebt gevoeld en je verlangens serieus hebt genomen. Verbaas jezelf dat je oogkleppen zijn verdwenen en je betere keuzes maakt, zodat je jouw eigen balans cre├źert tussen alles wat moet en ook gewoon genieten van het leven.

Kom kijken in de Eigen Wijsheid school en start vandaag nog met de 7-daagse mini-training: ‘Ontdek jouw Eigen Wijsheid’.┬á

 

Whatsapp mij
WhatsApp